YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

8.2. Teemalauantai: Beatnikit

Julkaistu maanantaina 20.01.2014 0 kommenttia 98 suositusta

lauantai 8.2. klo 21.00-23.20

Amerikkalaisten taiteilijoiden beat-sukupolveen perehdytään sekä uudessa dokumentissa että tosipohjaisessa elokuvassa Huuto (Howl, USA 2010), jonka pääosassa on runostaan sensuurin kynsiin joutunut Allen Ginsberg. ”Minä näin, oli tärvellyt maailman vaino, hulluus ja nälkä sukupolveni parhaat mielet…”

Jack Kerouac, William Burroughs ja Allen Ginsberg olivat 1950-luvun beat-sukupolven suunnannäyttäjiä. Ranskalainen tv-dokumentti Beat-sukupolvi (Beat Generation, 2013) kertoo heidän ystävyydestään, elämästään ja kirjoistaan. Kolmikon teokset jättivät lähtemättömän jäljen sekä heidän oman sukupolvensa että jälkipolvien mieleen, kieleen ja kulttuuriin. Näin Kerouacin Matkalla, Burroughsin Alaston lounas ja Ginsbergin Huuto muuttuivat skandaaleista kulttikirjoiksi.

Teemaillan elokuva Huuto on vuonna 2010 valmistunut kertomus beat-runoilija Allen Ginsbergin kuuluisasta, kumouksellisesta Huuto-runosta ja sen aiheuttamasta siveysoikeudenkäynnistä vuonna 1957. Ginsbergiä näyttelee James Franco, muissa rooleissa nähdään muun muassa Jon Hamm, David Strathairn, Mary-Louise Parker ja Jeff Daniels. Elokuvan ohjasivat Rob Epstein ja Jeffrey Friedman.

Lisää Elävässä arkistossa:

Huuto radiossa aiheutti eduskuntakyselyn

Lisätietoa ohjelmasta

Beat-sukupolvi (Beat Generation), Ranska 2013. Dokumentti, ohjaus Jean-Jacques Lebel ja Xavier Villetard.

Huuto (Howl), USA 2010. Ohjaus Rob Epstein ja Jeffrey Friedman. Pääosissa James Franco, Jon Hamm, David Strathairn, Mary-Louise Parker ja Jeff Daniels.

Suosittele98 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

15.2. Teemalauantai: Jimi Hendrix

Teemaillassa uusi hieno dokumenttielokuva Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin', mukana runsaasti arkistojen aarteita, sekä Hendrixin legendaarinen konsertti Woodstockin festivaalilta 1969.

22.2. Teemalauantai: Musta valta

Tarinoita roturistiriitojen repimästä 1960-luvun lopun Amerikasta: Muhammad Alin oikeustaistelut kertoo nyrkkeilysankarin poliittisesta heräämisestä, sähäkkä kollaasi Black Power Mixtape kuvaa mustien pantterien nousua ainutlaatuisen filmimateriaalin kautta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook