YLE Teema

 

Teemalauantai

22.2. Teemalauantai: Musta valta

Julkaistu tiistaina 21.01.2014 1 kommenttia 46 suositusta

lauantai 22.2. klo 21.00-0.20

Teemalauantai esittää kaksi väkivahvaa dokumenttielokuvaa roturistiriitojen repimästä 1960-luvun lopun Amerikasta: tarinan Muhammad Alin toisesta taistelukentästä, oikeussalista, sekä sähäkän kollaasin mustien pantterien noususta ainutlaatuisen, Ruotsin tv:n arkistoista löytyneen filmimateriaalin kautta kerrottuna.

Muhammad Alin oikeustaistelut (The Trials of Muhammad Ali) on tuore dokumenttielokuva Muhammad Alista sekä roturistiriitojen ja Vietnamin sodan jakamasta Amerikasta. Vuonna 1967 maailman kuuluisinta nyrkkeilijää uhkasi pitkä vankilatuomio aseistakieltäytymisestä. Hän oli liittynyt Nation of Islamiin ja vaihtanut "orjanimensä" Cassius Clay nimeen Muhammad Ali. Oikeustaistelussa oli uhattuna Muhammad Alin tulevaisuus. Viime syksynä valmistuneen elokuvan ohjasi Bill Siegel.

Black Power Mixtape on harvinaisesta materiaalista ja hienosta musiikista rakennettu komea ja sähäkkä kollaasielokuva Black Power -liikkeen noususta Amerikassa 1960-luvun lopulla. Kuviin ovat tallentuneet monet Black Power -liikkeen johtajat kuten Angela Davis, jota on haastateltu vankilassa, sekä Stokely Carmichael, jota on kuvattu äitinsä kotona.

Ruotsin televisiolle SVT:lle vuosina 1967-1975 kuvatus uutis- ja ajankohtaismateriaalista sekä upeasta uudesta musiikista kootun "kokoelmakasetin" eli kompilaatioelokuvan on ohjannut Göran Hugo Olsson. Musiikin elokuvaan on tuottanut The Rootsin Questlove.

Cassius Clayn (sittemmin Muhammad Alin) nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestaruusvoitosta on kulunut 50 vuotta 25.2.2014.

Neliosainen musiikkidokumentti Soul Power! alkaa Teemalla sunnuntaina 23.2. kello 21.

Lisätietoa ohjelmasta

Muhammad Alin oikeustaistelut (The Trials of Muhammad Ali), USA 2013. Ohjaus Bill Siegel.

Black Power Mixtape (The Black Power Mixtape 1967-1975), Ruotsi 2011. Ohjaus Göran Hugo Olsson.

Suosittele46 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

1.3. Teemalauantai: Oscar-voittajia

Oscar-gaalaan valmistaudutaan kahden upean, tähteyttä käsittelevän Oscar-voittajan seurassa. Yhdentoista Oscarin illan elokuvat ovat The Artist ja Kaikki Eevasta. Lopuksi nähdään Suomen Oscar-ehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa?

8.3. Teemalauantai: Lemmy & Motörhead

Kolmas kerta toden sanoo? Motörheadin Suomen-keikka on valitettavasti jälleen peruuntunut. Lohdutukseksi faneille esitetään toiveuusintana teemailta, jossa nähdään pitkä dokumenttielokuva Lemmy sekä Rockin klassikkolevyt -jakso, joka käsittelee albumia Ace of Spades.

Kommentit

60-luvun nuori

Olipa upeita dokumentteja, tärkeää kerrata historia tuon ajanjakson eläneenäkin ja oppia paljon uutta 60 ja 70-luvun Amerikasta. Onneksi ruotsalaiset ovat tallentaneet materiaalia tuolta ajalta meille.
Monet asiat valitettavasti edelleen muutosta vailla.
Kiitos Teemalle taas näiden helmien esittämisestä!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook