YLE Teema

 

Teemalauantai

9.4. Teemalauantai: Jamekset

Julkaistu tiistaina 01.03.2011 2 kommenttia 211 suositusta

lauantai 9.4. klo 21

Miten maapallostamme tuli farkunsininen? Uusi ranskalaisdokumentti Farkkujen maailmanvalloitus jäljittää lehmipoikien ja kaivosmiesten työhousujen maailmanvalloitusreitin Hollywoodiin, rockin, kapinan ja vastakulttuurin symboliksi sekä lopulta taideteoksiksi ja kalliiksi keräilykappaleiksi.

Dokumentin alussa amerikkalaisen Levi's-museon edustaja esittelee maailman vanhimpia säilyneitä farkkuja vuodelta 1873. Museo maksoi niistä nettihuutokaupassa 46 532 dollaria!

Farkkujen historia etenee työmiesten, cowboyden ja toisen maailmansodan sankarien kautta Hollywoodiin. Farkkujen suosiota lisäsivät muun muassa Marlon Brando Hurjapäissä, James Dean Nuoressa kapinallisessa ja Elvis Presley elokuvassa Jailhouse Rock. Farkut olivat lännenelokuvien vakiovaate, mutta niihin pukeutui myös Marilyn Monroe Sopeutumattomissa.

Lisää katu-uskottavuutta ja kapinaimagoa farkut saivat rockista. Niin Ramones ja Iggy Pop kuin Woodstockin hipit kelpuuttivat ne univormukseen. Kireät farkut kuuluivat homomuotiin, lökäpöksyt rap-kulttuuriin. Ne ovat päätyneet taideteoksiin (Andy Warhol, Peter Blake, Damien Hirst), sarjakuvaan (Robert Crumb), katumuotiin ja catwalkeille, design-tuotteiksi ja keräilykohteiksi.

Dokumentissa kuljetaan farkkujen perässä Pariisista San Franciscoon ja Zürichistä Japaniin, jossa on ilmeisen paljon farkkuhulluja. Japanissa seurataan myös perinteistä indigovärjäystä ja kysytään, mitä järkeä on tehdä uusista housuista vanhan ja kuluneen näköiset. "En suosi farkkujen raakaa kohtelua", sanoo yksi aidon vanhenemisen puolustaja. 

Dokumentin jälkeen nähdään yksi kaikkien aikojen karismaattisimmista farkkujen käyttäjistä legendaarisimmassa roolissaan: James Dean on Rebel Without A Cause eli Nuori kapinallinen (K15) vuosimallia 1955. Hän antoi aikanaan etunimensä myös Suomen suosituimmille farkuille, jameksille.

Sukupolvien välistä syvää kuilua ja vauraan amerikkalaisen keskiluokan nuorisossa kytevää, suuntaa etsivää kapinaa kuvanneen elokuvan ohjasi Nicholas Ray.

James Deanin roolihahmo Jim Stark syvänsinisissä farkuissa ja kirkkaanpunaisessa pusakassa on elokuvahistorian unohtumattomimpia hahmoja, 1950-luvun levottoman nuorison technicolor-väreissä hehkuva ikoni.

Nuori kapinallinen sai ensi-iltansa vasta kuukausi Deanin traagisen kuoleman jälkeen. Deanin lisäksi nuoria kapinallisia näyttelevät Natalie Wood, Sal Mineo ja Dennis Hopper.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

 

Aiheesta lisää Clothes on Film -sivustolla (englanniksi): Rebel Without a Cause: James Dean in Denim

Lisätietoa ohjelmasta

Farkkujen maailmanvalloitus (Jeans: une planète en bleu, Ranska 2010). Dokumentti, ohjaus Thierry Aguila.

Nuori kapinallinen (Rebel Without A Cause, USA 1955). Ohjaus Nicholas Ray, pääosissa James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo. K15

Suosittele211 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

16.4. Teemalauantai: 80-luku

1980-luvun sykettä meillä ja muualla. Pete Europan dokumenttielokuva Timanttikoirien vuosi 1984 kertoo Helsingin klubeista, kalpeista pojista ja mustahuulista. Illan päättää Missä olet Susan?, kulttikomedia New Yorkista, pääosissa nuori Madonna ja Rosanna Arquette.

30.4. Teemalauantai: Viisuvappu

Vappuaattoa juhlitaan huikealla euroviisupaketilla. Illan avaa euroviisujen värikkäästä historiasta kertova upouusi australialaisdokumentti, jossa ovat Suomesta mukana Marion Rung, Kojo ja Mr. Lordi. Illan kruunaa euroviisufinaali 2006 Ateenasta. Hard Rock Halleluja!

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ensinnäkin: Olen nähnyt farkkuja sekä sinisinä että mustina. Muistan myös farkkutakin, jollaista käytin harvoin. Sinisiä farkkuja käytin kotona, mustia Jameksia töissä. Toiseksi: James Deanin legenda elää kyllä, mutta Nuorta kapinallista en välitä katsoa uudestaan vuoden 1996 jälkeen. Silloin näin sen ensi kerran.

Anonyymi

Eikö yleteema voisi lähettää uudelleen tv:stä tulemaan, koska missasin tän ihan kokonaa, kun en vielä silloin ollu james dean fani, ja nyt ärsyttää ja pahasti! Onneks sentäs näin Giantin ja nyt East of edenin..

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook