YLE Teema

 

Älä kuole nuorena

Julkaistu keskiviikkona 30.09.2009 0 kommenttia 264 suositusta

Älä kuole nuorena -sarjan jaksoissa tohtori Alice Roberts jatkaa ihmiskehon käyttöoppaan päivittämistä.

Älä kuole nuorena

Kahdeksanosaisessa sarjassa Roberts etsii tieteen keinoin vastauksia mm. selkäkipujen syntyyn ja ravinnon vaikutukseen terveyteemme. Ensimmäisen jakson aiheena ovat miehen sukuelimet. Oppilaana on 30-vuotias Mark Birminghamista. Aluksi tohtori Roberts kertoo miesten sukuelinten anatomiasta ja mm. eturauhas- ja kivessyövästä, ja Mark oppii etsimään kyhmyjä kiveksistään. Tämän lisäksi saadaan tietoa niin spermasta kuin erektiostakin.

Heti viikon päästä ovatkin aiheena naisen sukuelimet. Muita aiheita sarjassa ovat mm. maksa, vatsan elimet, nenä ja korvat sekä immuniteettisysteemi.

Jaksot

1/8
Miehen sukuelimet.
Aluksi tohtori Alice Roberts kertoo miesten sukuelinten anatomiasta ja mm. eturauhas- ja kivessyövästä.

Osa 2/8
Naisen sukuelimet.
Tänään tohtori Alice Roberts on itse tutkimuskohteena ja skannauttaa kuvia omasta anatomiastaan. Kuinka nainen viestii tietämättään parhaasta hedelmöittymisajastaan?

Osa 3/8
Maksa.
Maksakirroosia pidetään alkoholistien sairautena, mutta se voi aiheutua muistakin syistä. Tohtori Alice Roberts kertoo myös maksansiirroista ja kantasoluista kasvatettavista minimaksoista.

Osa 4/8
Vatsa ja suolisto.
Tänään tohtori Alice Roberts tähystää pienen kameran avulla omaa vatsaansa ja suolistoaan. Miten suolistosyöpää voidaan terveellisellä ruokavaliolla ehkäistä ja miten vatsa toimii?

Osa 5/8
Korvat, nenä ja kurkku.
Tohtori Alice Roberts näyttää kuinka korvat, nenä ja kurkku ovat yhteydessä toisiinsa. Miten herkästi kuulo vaurioituu ja kuinka kuorsaus voi olla merkki uniapneasta?

Osa 6/8
Immuunijärjestelmä.
Tohtori Alice Roberts testaa omaa immuunijärjestelmänsä stressihormonituotantoa hurjalla hypyllä. Mitkä tekijät altistavat tavalliselle flunssalle?

Osa 7/8
Luut, lihakset ja nivelet.
Puolet kaikista ilmoitetuista kivuista liittyy luihin, lihaksiin ja niveliin, mutta esimerkiksi osteoporoosia voi myös ehkäistä liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla.

Osa 8/8
Koko keho.
Miten ihmiskeho toimii kokonaisuutena? Tohtori Alice Roberts kokoaa yhteen terveyteemme vaikuttavia neuvoja ja tapaa aiemmin sarjassa esiintyneitä henkilöitä. Entä mistä kertoo Britannian vanhin luuranko?

Lisätietoa ohjelmasta

(Don't Die Young) Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2007.

Suosittele264 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook