YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2013

Alaston kaupunki (12)

Julkaistu torstaina 12.12.2013 0 kommenttia 38 suositusta

torstai 26.12. klo 0.10

”Alastomassa kaupungissa on kahdeksan miljoonaa tarinaa. Tämä oli yksi niistä.” Näihin sanoihin päättyi jokainen jakso kuuluisassa tv-sarjassa Alaston kaupunki (The Naked City), jota tehtiin vuosina 1958–1963. Se oli muun muassa poliisisarjojen Hill Street Blues, Kova laki ja NYPD Blue esikuva. Ensimmäisen kerran nuo tunnussanat oli kuitenkin kuultu jo samannimisessä, vuonna 1948 valmistuneessa elokuvassa.

Jules Dassinin ohjaama Alaston kaupunki oli ensimmäinen oikeissa kaupunkimiljöissä kuvattu, poliisien työtä puolidokumentaariseen tyyliin seuraava elokuva. New Yorkissa nuori kaunis malli on murhattu, ja komisario Muldoonin johtama poliisiryhmä yrittää muutaman johtolangan perusteella löytää kylmäverisen murhaajan.

Monien New Yorkin maisemiin sijoittuvien realististen poliisielokuvien ja -sarjojen jälkeen voi olla vaikea ymmärtää, miksi Alaston kaupunki oli aikoinaan niin poikkeuksellinen. Se oli ensimmäisiä elokuvia, jotka johdonmukaisesti veivät kamerat oikeille kaduille ja väkijoukkojen sekaan, usein piilokameraa käyttäen. Samanlaiseen realismiin pyrittiin poliisityön kuvauksessa, vaikka tuon työn metodit itsessään ovat sittemmin melkoisesti muuttuneet.

Esikuva pärjää yhä lukemattomille jäljittelijöilleen. William Danielsin kameratyö käyttää hienosti New Yorkin miljöitä hyväkseen, ja Jules Dassinin ohjaus kasvaa vähitellen aina vain tiukemmaksi samalla kun poliisin verkko hiljalleen kiristyy syyllisen ympärille.

Alaston kaupunki oli newyorkilaisen lehtimiehen ja elokuvatuottajan Mark Hellingerin hellimä idea ja rakkaudenosoitus hänen kotikaupungilleen. Hellinger itse esittelee elokuvan ja toimii sen kertojana.

Hellinger kuitenkin kuoli sydänkohtaukseen ennen elokuvan ensi-iltaa. Ilman hänen tukeaan tuotantoyhtiö ei oikein tiennyt mitä se olisi tehnyt tuolloin niin epätavalliselle elokuvalle. Alaston kaupunki oli jopa jäädä julkaisematta, mutta sopimuksiin vetoamalla se saatiin ensi-iltaan. Elokuvasta tulikin kunnon yleisömenestys, joka sai myös kaksi Oscar-palkintoa: kuvauksesta ja leikkauksesta.

Elokuva nähdään Teemalla myös pikauusintana 25.12. myöhäisillassa, osana elokuvan päivää.

Lisätietoa ohjelmasta

Alaston kaupunki (The Naked City), USA 1948. O: Jules Dassin. N: Barry Fitzgerald.

Suosittele38 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Laura (7)

Otto Premingerin ohjaama kuuluisa rikoselokuva kertoo poliisietsivästä, joka rakastuu kuolleeseen naiseen tutkiessaan tämän murhaa. Pääosissa Gene Tierney ja Dana Andrews.

Aavenainen (12)

Robert Siodmakin vuonna 1942 ohjaama trilleri on malliesimerkki aikakauden kuvallisesti tavattoman tyylikkäistä, valoilla ja varjoilla leikittelevistä jännityselokuvista. Miestä epäillään vaimonsa murhasta, eikä alibin tarjoavaa aavenaista löydä kukaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook