YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Amerikan naurattajat

Julkaistu torstaina 24.06.2010 2 kommenttia 258 suositusta

Naurun suurvallan satavuotinen historia.


Make 'em Laugh eli Amerikan naurattajat on kuusiosainen dokumenttisarja amerikkalaisesta huumorista ja komediabisneksestä sekä sen tekijöistä. Koomikko Billy Crystal johdattaa katsojat läpi huumorin tyylien, tyyppien ja aikakausien, nykypäivää unohtamatta. Runsaasti arkistomateriaalia sisältävässä sarjassa ovat mukana television, elokuvan ja näyttämön hauskimmat hahmot.

Amerikan naurattajat ei käsittele huumoria kronologisesti vaan temaattisesti. Huvimatkalla amerikkalaiseen kulttuurihistoriaan ruoditaan sadan vuoden ajalta muun muassa satiiria, parodiaa, sketsiviihdettä, sitcomeja ja perhesarjoja. Myös amatöörien tekemät nettivideot joutuvat suurennuslasin alle.

Lisäksi pohditaan, miten komediateollisuus heijastelee yhteiskunnan ilmiöitä ja ongelmia. Poliittiset tendenssit ovat aina näkyneet naurun maailmassa. Huumorin avulla on käsitelty niin rasismia, sukupuolien välistä epätasa-arvoa kuin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Komedian rajattomassa maailmassa ei ole tabuja.

1/6 Nörtit, luuserit ja muut oudot tyypit. Mukana muun muassa Harold Lloyd, Bob Hope, Jonathan Winters, Jean Carroll, Phyllis Diller, Woody Allen, Cheech & Chong, Andy Kaufman, Steve Martin ja Robin Williams. (Would Ya Hit a Guy with Glasses? Nerds, Jerks and Oddballs)

2/6 Huumoria perheestä: sitcom ja perhesarjat. Käsittelyssä muun muassa The Goldbergs, George Burns & Gracie Allen, I Love Lucy, Jackie Gleason, Dick Van Dyke, Carl Reiner, Mary Tyler Moore, Perhe on pahin, The Cosby Show, Roseanna, Seinfeld, Larry David, Simpsonit, Matt Groening ja James L. Brooks. (Honey, I'm Home! Breadwinning and Homemaking)

3/6 Fyysinen komedia. Slapstick, gag ja nykyajan internetin amatöörivideot. Mukana mm. Chaplin, Keaton, Laurel & Hardy, Marx-veljekset, The Three Stooges, Lucille Ball, Jerry Lewis ja Jim Carrey. (Slip on a Banana Peel; The Knockabouts)

4/6 Sana on vapaa. Aina joku koomikko kävi ensimmäisenä vastaiskuun, kun oli kyse sodasta vaikkapa politiikkaa, sensuuria, ennakkoluuloja tai ääriaineksia vastaan. Mukana mm. Mae West, Moms Mabley, Mort Sahl, Lenny Bruce, Smothers Brothers, Richard Pryor ja George Carlin. (When I'm Bad, I'm Better: The Groundbreakers)

5/6 Viisastelijat. Amerikka rakastaa totuudentorvia, jotka puhuvat seurauksista välittämättä sekä tuottavat viimeiset ja parhaat naurut. Mukana muun muassa W.C. Fields, Larry David, Groucho Marx, Eddie Murphy ja Chris Rock. (Never Give a Sucker An Even Break: The Wiseguys)

6/6 Satiiri ja parodia. Ympäröivän maailman pilkkaaminen on suosittua. Mallia antavat muun muassa Johnny Carson, Jon Stewart, Stephen Colbert, Sid Caesar ja Mel Brooks. (Sock It to Me? Satire and Parody)

Lisätietoa ohjelmasta

Amerikan naurattajat 1-6 (Make 'em Laugh: The Funny Business of America). Tuotanto Thirteen/WNET ja Ghost Light Films.

Suosittele258 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Olisiko mahdollista saada tälle sivulle jokainen kussakin osassa käsitelty koomikko/koomikkoryhmä? Monen mielenkiintoisen ja tutustumisen arvoisen hauskuuttajan nimi meni ohjelman mittaan ohi, kun ei tullut ohjelmaa tiirattua muistiinpanovihkon kanssa.

YLE Teema / K.S.

Anonyymi kirjoitti:
Olisiko mahdollista saada tälle sivulle jokainen kussakin osassa käsitelty koomikko/koomikkoryhmä?

Hei, täältä löytyy varsin kattava lista kunkin jakson esiintyjistä:
http://www.imdb.com/title/tt1293405/epcast

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook