YLE Teema

 

Perjantain Kino

Amerikkalainen ystävä (K15)

Julkaistu maanantaina 05.10.2009 0 kommenttia 258 suositusta

Dennis Hopper, Bruno Ganz, taideväärennöksiä ja jännitystä Wim Wendersin kansainvälisessä läpimurrossa.

Perjantai 24.9. klo 22.00

Wim Wendersin ohjaama psykologinen trilleri perustuu löyhästi Patricia Highsmithin romaaniin Tom Ripley, amerikkalainen ystävä (Ripley's Game). Taideväärennösten maailmassa liikkuva jännityselokuva oli Wendersin kansainvälinen läpimurto.

Hampurilainen kehystentekijä Jonathan (Bruno Ganz) uskoo olevansa kuolemansairas. Häneen suuttunut amerikkalaistuttu Tom Ripley (Dennis Hopper) päättää käyttää tilannetta hyväkseen. Ripley esittelee Jonathanin gangsterille, joka ehdottaa sairaalle miehelle palkkamurhaa. Jonathanin vaimo ja lapset saisivat palkaksi suuren perinnön, ja kun murhat tekisi ulkopuolinen amatööri, häntä olisi vaikea jäjittää.

Dennis Hopper Tom Ripleyn roolissa on täydellinen Wendersin antisankari: juureton, yksinäinen muukalainen, joka etsii ystävyyttä mutta tuhoaa sen mitä löytää. Hopperin läheisin ystävä on nauhuri, jolle hän kertoo ajatuksiaan: "Ei ole muuta pelättävää kuin pelko itse..."

Tunnelmallisen jännityselokuvan sivuosassa nähdään myös muita Wendersin idoleja: Nuoren kapinallisen ohjaaja Nicholas Ray ja Alastoman suudelman ohjaaja Samuel Fuller.

Tom Ripleyn kiehtovan ristiriitainen ja häiriintynyt huijarihahmo on liikkunut useamman muunkin ohjaajan elokuvassa. Matt Damon esitti häntä elokuvassa Lahjakas herra Ripley (2000). Elokuvassa Ripley’s Game (2002) häntä esitti John Malkovich.

Lisätietoa ohjelmasta

Amerikkalainen ystävä (Der amerikanische Freund, Länsi-Saksa/Ranska 1977). 125 min.

Pääosissa Dennis Hopper, Bruno Ganz, Nicholas Ray ja Samuel Fuller.

Elokuvan kotisivut

Suosittele258 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Paris, Texas

Wim Wendersin mestariteos, melankolinen road movie hiljaisesta miehestä, kadonneesta naisesta ja hajonneen perheen yhdistämisestä. Pääosissa Nastassja Kinski ja Harry Dean Stanton.

Ilmestyskirja. Nyt. Redux (K15)

Kaikkien aikojen Vietnam-elokuvan erityispitkä ohjaajan versio. Francis Ford Coppolan elokuvan pääosissa ovat Martin Sheen, Marlon Brando ja Dennis Hopper.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook