YLE Teema

 

Amoz Oz

Julkaistu maanantaina 14.06.2010 5 kommenttia 122 suositusta

keskiviikko 3.4. klo 23.50

Intiimi henkilökuva maailmankuulusta israelilaisesta kirjailijasta ja rauhanrakentajasta Amos Ozista sekä hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan kibbutsilla. Dokumenttielokuva perustuu osin Amos Ozin omaelämäkerralliseen romaaniin "Tarina rakkaudesta ja pimeydestä".

Amos Oz on Israelin arvostetuimpia intellektuelleja, jota on monesti veikattu Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hän on näkyvä hahmo Israelin rauhanliikkeessä ja edustaa sosiaalidemokraattisen puolueen vasenta laitaa. Dokumentti jäljittää Ozin taustoja ja kertoo hänen lapsuutensa tapahtumista ja nuoruusvuosista kibbutsilla, jossa hän tapasi vaimonsa. Ozin tuotantoon vaikuttivat vahvasti hänen perhetragediansa – varsinkin äidin itsemurha sai hänet kirjoittamaan perhekronikoita.

Dokumentissa seurataan Amos Ozin keskustelua Jerusalemissa palestiinalaisen professorin Sari Nusseibehin kanssa sekä vierailua New Yorkissa, jossa hän tapaa muun muassa kirjailijaystävänsä Paul Austerin ja Salman Rushdien.

Yonathan & Masha Zurin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vuonna 2009.

Lisätietoa ohjelmasta

Amos Oz (Amos Oz - The Nature of Dreams). Ohjaus Yonathan & Masha Zur. Tuotanto Yonathan & Masha Films, Israel 2009.

Suosittele122 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

George

Hieno dokumentti ja samalla koskettava juutalaisuuden rikkaasta ja moninaisesta ajattelun maailmasta. Hyvä olisi nähdä se vielä kerran vaikka yle areenasta. Onnistuisikohan?

Anonyymi

Kannatan lämpimästi uusintapyyntöä. Ozin kirjoja luetaan paljon ja ohjelma olisi hieno kokemus. Nyt se vain esitettiin myöhään jouluaattona, jolloin monelta jäi katsomatta. Please, please ...

Ozin taikuri

Dokumentti on katsottavissa Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/92599

Kirjailija

Miksi taas uusinta niin myöhään illalla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta nauhoittaa eikä katsoa areenasta. Tällainen ohjelma menestyisi kyllä normaaliin katseluaikaan, vai onko tarkoitus piilottaa tämä ohjelma suurelta yleisöltä. Amos Oz on aikamme suurimpia kirjailijoita, joten soisi hänelle paljon huomiota myös suomessa.

Ozin taikurin poika

Tämä dokkari on nytkin katsottavissa Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/92599

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook