YLE Teema

 

Antti Revonsuo ja tajunnan ihme

Julkaistu keskiviikkona 07.09.2011 0 kommenttia 235 suositusta

Antti Revonsuo ja tajunnan ihme

torstai 30.8. klo 20.00

Revonsuolta lainaus: Me nähdään maailma ja me koetaan tunteita ja kuullaan ääni ja jollain tavalla tää aivotoiminnan vesi, siitä se jollain tavalla syntyy tää tajunnan viini.

Tajunnantutkimusta pidettiin epätieteellisenä 2000-asti. Siinähän joudutaan tutkimaan ihmisten subjektiivisia kokemuksia. Nyt asiaan on vihkiytynyt useita toinen toistaan arvostetumpia tutkijoita, joista kärkikaartia edustaa suomalainen Antti Revonsuo. Hän on ollut perustamassa maailman ensimmäistä tajunnantutkimuksen koulutusohjelmaa Ruotsin Skövdeen. Siellä myös suomalaiset opettavat ruotsalaisille onnellisuutta, joka on yksi Skövden opetuskokonaisuuksista.

Tajunnan tutkiminen on edelleen vaikeaa. Revonsuon lähestymiseen kuuluu muuttuneiden tajunnantilojen tutkiminen. Aivan kuten Revonsuo tutkii ja opettaa, ohjaaja Risto Kuusisto pyrkii ohjelmassa selittämään, mitä ihmiselle tapahtuu flowssa, meditaatiossa, hypnoosissa, unessa, runners highssa ja silloin kun ihminen joutuu zombi-tilaan.

Ohjelma haluaa ilmentää sitä rikasta kuvamaailmaa, jonka sana tajuntakin tuo meille mieleen. Näemme Revonsuon yhtä hyvin kirkossa kuin juoksemassa frisbeen perässä, ainoana päämääränään ymmärtää ihmisen tajuntaa hitusen paremmin. Kaiken aikaa haetaan kuitenkin vastausta kysymykseen: Miten tämä muuttuneen tajunnan-harjoitus auttaa meitä ymmärtämään tajuntaa paremmin?

Laajemman kaaren dokumentti muodostaa Turussa tehdyllä, ennennäkemättömällä PET-unitutkimuksella. Unitutkimus onkin tajunnantutkimuksen kovaa ydintä, sillä sen avulla voitaisiin Revonsuon mukaan selvittää vastaus tajunnan ihmeeseen.

Niille jotka vielä epäilevät tajunnantutkimuksen merkitystä Revonsuo sanoo:
”Niinku me nyt voidaan ajatella, että miten kaikki tää biologia, molekyylibiologia ja genetiikka on selittänyt kaiken sen niin nyt se tuntuu meistä, että totta kai näinhän se tietysti menee, mut tyypit silloin 1800-luvulla oli ihan äimänä silloin et miten tätä voidaan koskaan selittää. Me ollaan nyt samassa asemassa, et johonkin suuntaan se lähtee. Yks tällanen skenaario on, et löytyy sellaisia ilmiöitä joita me pystytään mallintamaan tällaisten virtuaalitodellisuusmallien avulla ja silloin me itse asiassa nähdään, että aivoissa on sellaisia ilmiöitä, joita me ei aikanaan ollenkaan pystytty näkemään. Vähän niin kuin biologiassakin. Eihän ollut mitään käsitystä geeneistä, eikä kaikenmaailman makromolekyyleistä ja monimutkaisista systeemeistä, jotka sit selittää sen, että miten tämä elämä loppujenlopuksi tikittää.”

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaaja, käsikirjoittaja Risto Kuusisto, kuvaaja Hans-Peter Dhuy, leikkaaja Minna Nuotio, tuottaja Johanna Reen, tuotanto YLE Tiede.

Suosittele235 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mielen salattu voima

Kolmiosainen tanskalainen tiededokumentti Mielen salattu voima tutkii, miten usko vaikuttaa mieleen. Voiko ihmisellä olla kuudes aisti, entä tietoisuus ilman aivotoimintaa?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook