YLE Teema

 

Historiadokumentti

Arkistojen salat

Julkaistu keskiviikkona 07.12.2011 0 kommenttia 353 suositusta

perjantai 16.8. klo 20.00

Ainutlaatuinen ranskalainen historiasarja Arkistojen salat (Mystères d'archives) tutkii vanhojen uutisfilmien avulla takavuosien skuuppeja ja historiankirjoituksen kannalta tärkeitä aiheita. Sarja vie meidät muun muassa kuningatar Elisabetin kruunajaisiin ja punaisten khmerien leireille, Saigonin valtaukseen ja Ranskan ympäriajoon. Seuraamme niin John F. Kennedyn Berliinin-vierailua kuin hautajaisia muutamaa kuukautta myöhemmin sekä perehdymme uutisfilmeihin Marilyn Monroen yllätysvierailusta amerikkalaisotilaiden luona Korean sodassa.

Katsomalla kuvia uudestaan ja tarkemmin sarja paljastaa, miten historiaa on kuvissa käsitelty, kerrottu ja manipuloitu. Jokainen kuva tutkitaan ja analysoidaan huolella, kunnes sen salat paljastuvat. Sarja tutkii, mikä voima kuvilla on kertoa toisin. Se herättää kysymyksen: näemmekö sen mitä tiedämme vai voimmeko kuvan avulla tietää enemmän?

Arkistojen salat -sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Serge Viallet.

Sarjan toinen kausi:

Monacon häät 1956

Huhtikuussa 1956 Grace Kelly, yksi Hollywoodin suurimmista filmitähdistä, meni naimisiin pikkuvaltio Monacon ruhtinas Rainier III:n kanssa. Häät saivat maailman lehdistön hullaantumaan. Oliko liitto rakkauden voitto vai pienen maan pelastusoperaatio? Miten Ranskan televisio onnistui nappaamaan tapahtuman lähetysoikeudet amerikkalaisten nenän edestä? Ja miksi MGM-elokuvastudio kustansi filmitähden hääpuvun, kun tämä oli ilmoittanut lopettavansa elokuvien teon?

Kennedy Berliinissä 1963

USA:n presidentin John F. Kennedyn vierailu Länsi-Saksassa kesäkuussa 1963 oli odotettu tapaus. Viimeinen etappi oli vastikään muurilla saarrettu Länsi-Berliini. Satojentuhansien ihmisten edessä Kennedy lausui kuolemattomat sanat: ”Ich bin ein Berliner.” Kuka oli keksinyt repliikin ja miksi se lausuttiin saksaksi? Ja miksi juuri Länsi-Berliini oli tärkeä matkakohde?

Tapaus Lindbergh 1936

Lehdistö seurasi 3.4.1936 saksalaisen Bruno Richard Hauptmannin teloitusta lentäjäsankari Charles Lindberghin lapsen murhasta. Lindberghin lapsen kidnappausta nimitettiin vuosisadan rikokseksi, ja lehdistö käytännössä tuomitsi syytetyn ennen oikeudenkäyntiä. Hauptmann itse vannoi syyttömyyttään loppuun asti. Tämän oikeusjutun jälkeen uutiskamerat häädettiin Amerikan oikeussaleista vuosiksi.

De Gaulle Quebecissä 1967

”Vive le Québec libre!” huusi Ranskan presidentti Charles de Gaulle valtiovierailulla Kanadassa kesällä 1967 ja aiheutti diplomaattisen skandaalin. Se oli niin suuri uutinen, että Kiinassa jouduttiin ensi kertaa keksimään kirjoitusmerkit nimelle Quebec. Oliko de Gaullen huudahdus pelkkä päähänpisto vai harkittu provokaatio?

Tour de France 1959

Vuonna 1959 Ranskan televisio lähetti ensimmäistä kertaa kuvaa Ranskan ympäriajosta. Helikopterista kuvatut otokset olivat tekninen saavutus, vaikka katselukokemuksena ne eivät olleet mitään huimaavaa. Kuitenkin televisiointi teki perinteikkäästä kisasta kansainvälisen mediatapahtuman.

Šaahi Persepoliksessa 1971

Lokakuussa 1971 Iranin šaahi Mohammed Reza Pahlavi vietti Persian valtakunnan 2500-vuotisjuhlaa mahtipontisesti muinaisen Persepoliksen raunioilla. Mikä sai kuninkaalliset ja muut isokenkäiset ympäri maailman matkustamaan autiomaan keskelle pystytettyyn leiriin? Miten šaahin mahtailu kääntyi lopulta häntä itseään vastaan?

Tiananmenin protesti 1989

Opiskelijat miehittivät suunnattoman Taivaallisen rauhan aukion Pekingin sydämessä keväällä 1989. Maailma seurasi ennenkuulumattomia tapahtumia, kunnes kommunistinen hallitus murskasi demokratiaa vaatineet protestit verisesti. Millainen uhka opiskelijat todella olivat hallitukselle? Ja mistä paikalle yhtäkkiä ehti satoja ulkomaisia toimittajia?

Punaisten khmerien omat kuvat 1975

Huhtikuussa 1975 punaiset khmerit ottivat vallan Kambodžassa, ja sen jälkeen maa oli neljä vuotta miltei täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Vain kommunistinen Kiina tuki hallitusta, joka sulki rajat Thaimaan, Laosin ja Vietnamin suuntiin. Phnom Penhin elokuvateatterit suljettiin, mutta silti punaiset khmerit tuottivat paljon propagandafilmejä. Kuka niitä teki ja mitä yleisöä varten?

Saigonin kukistuminen 1975

Saigonin valtaus 1975 oli Amerikan historian ehkä nöyryyttävin hetki – jota seurattiin kaikkialla maailmassa televisiosta. Viimeinen helikopteri nousemassa lähetystön katolta ihmisiä laskutelineissä roikkuen, kommunistien panssarivaunut presidentinpalatsin portilla... Miksi pako kaupungista näytti niin hätäiseltä, vaikka tilanne oli tiedossa viikkoja etukäteen? Entä miellyttivätkö lehtikuvat valtauksesta Pohjois-Vietnamin hallitusta?

Britannian kruunajaiset 1953

Elisabet II kruunattiin kuningattareksi 2.6.1953. Se päivä jää myös yleisradiotoiminnan historiaan: on laskettu, että juuri tuolloin Britanniassa televisionkatselijoiden lukumäärä ensi kerran ylitti radionkuuntelijoiden määrän. Sata miljoonaa ihmistä ympäri maailman seurasi suoraa lähetystä. Kuitenkin muiden muassa Winston Churchill oli vastustanut televisiointia. Monet pelkäsivät kuninkaallisen mahtailun lietsovan brittivastaista mielialaa ja kiihdyttävän maailman mahtavimman imperiumin tuhoa.

 

Sarjan ensimmäinen kausi:

Kennedyn hautajaiset 1963

Välittömästi John F. Kennedyn salamurhan jälkeen marraskuussa 1963 USA:n suurimmat televisiokanavat omistivat kaiken lähetysaikansa tragedialle useamman päivän ajan. Ensimmäistä kertaa television historiassa USA:n suurimmat televisioyhtiöt ABC, CBS ja NBC toimivat yhteistyössä. Juuri näinä surullisina marraskuun päivinäkö amerikkalainen televisio lunasti paikkansa ykkösmediana?

Le Mansin onnettomuus 1955

Kesäkuun 11. päivänä 1955 yli 200 000 ihmistä kerääntyi katsomaan autourheilun kuuluisinta kilpa-autotapahtumaa, Le Mansin 24 tunnin ajoa. Hetkessä kaikki muuttui: yksi kilpa-autoista sinkoutui katsomoon ja räjähti. Yhtäkkiä Le Mansista tuli historiaan jäävän autourheiluonnettomuuden näyttämö.

Hindenburgin räjähdys 1937

Toukokuun 6. päivänä 1937 neljä kameramiestä odotti kuuluisan ilmalaivan Hindenburgin saapumista Lakehurstiin New Jersey'iin, New Yorkin ulkopuolelle. Laskeutuessaan määränpäähänsä 245-metrinen saksalainen ilmalaiva räjähti aivan kameramiesten silmien edessä - ja kaikki tämä päätyi filmille. Mitä yksi historian isoimmista skuupeista sai aikaan?

Marilyn Koreassa 1954

Helmikuun 15. päivänä 1954 Hollywoodin suurimpiin kuuluva tähti Marilyn Monroe keskeytti häämatkansa baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa Japanissa esiintyäkseen amerikkalaisille sotilaille Koreoiden rajalla. Mitä sotilaiden taltioima kuvamateriaali paljastaa Monroen neljästä päivästä jääkylmillä vuorilla? Olivatko Monroe ja DiMaggio todella Japanissa häämatkalla? Marilyn Monroen avioliitto Joe DiMaggion kanssa oli lyhyt ja myrskyisä. Liitto kariutui yhdeksässä kuukaudessa.

Ydinkoe Bikinillä 1946

Juuri mikään toinen uutistapahtuma ei ole ollut yhtä seurattu kuin Bikinin atolleilla vuonna 1946 tehdyt ydinkokeet. Miksi niin monet kamerat halusivat ikuistaa ydinkoeräjähdykset juuri toisen maailmansodan jälkeen? Entä mikä yhteys ydinkokeilla on kuuluisaan kaksiosaiseen uima-asuun?

Lindbergh yli Atlantin 1927

Aamukoitteessa toukokuussa 1927 pieni lentokone lähti matkaan Long Islandilta New Yorkista Atlantin toiselle puolelle niin täynnä polttoainetta, että matkasta tulisi varmuudella hankala. Muutaman päivän päästä nuori ja ujo lentäjä Charles Lindbergh oli sankari. Mutta oliko teossa todella tarpeeksi aineksia hurmokselle, jonka tapaus sai aikaan uutiskatsauksissa Ranskassa, Belgiassa ja Englannissa?

Salamurha Marseillessa 1934

Lokakuun 9. päivä vuonna 1934 Jugoslavian kuningas Aleksanteri I saapui Marseillen satamaan Ranskaan viralliselle valtionvierailulle. Muutan minuutin kuluttua kuningas ammuttiin aivan lähietäisyydeltä. Ampuja oli Makedonian vallankumousliikkeen jäsen. Tämä oli ensimmäinen poliittinen murha, joka saatiin filmille. Kuvamateriaali paljastaa suuria aukkoja turvajärjestelyissä.

De Gaulle Pariisissa 1944

Elokuun 26. päivänä 1944 kenraali Charles de Gaulle saapui vapautettuun Pariisiin hurraavan väkijoukon saattelemana. Kulkueen päästyä Notre Damen katedraalin edustalle useampi laukaus kajahti ilmassa ja sai väkijoukon paniikkiin. Kuuluisa kameramies Gaston Madru kuvasi tulitaistelua Notre Damen edessä usean minuutin ajan. Kuitenkin suurin osa kuvamateriaalista oli pitkään unohdettu tai kadonnut. Kuinka näin pääsi käymään?

Buffalo Bill 1910

Buffalo Bill oli aikanaan suuri ja maineikas biisoninmetsästäjä. Hän tuli tunnetuksi ratsuväen tiedustelijana George Armstrong Custerin joukoissa. William F. Codyn kuvaamat filmipätkät Buffalo Billistä maalaavat toisenlaista kuvaa legendasta. Vuosina 1894-1916 kuvatut otokset paljastavat Buffalo Billin läheiset suhteet intiaaniheimojen päälliköihin. Kuvamateriaalia legendan villin lännen show'sta, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa yli 30 vuoden ajan, pidetään lännenelokuvien esikuvana.

Suora lähetys Kuusta 1969

Heinäkuun 21. päivänä 1969 noin 600 miljoonaa televisionkatsojaa todisti, kuinka Neil Armstrong asteli Kuun pinnalla ensimmäisenä ihmisenä. Historiallisen tapahtuman ikuistaminen suorana lähetyksenä oli NASAn tarkasti suunnittelema ja tuottama projekti. Mutta kuka kuvasi Armstrongia, kun tämä laskeutui aluksesta ja astui Kuun pinnalle?

Lisätietoa ohjelmasta

Arkistojen salat (Mystères d'archives). Ohjaus ja käsikirjoitus Serge Viallet. INA:n, Arte Francen ja YLE Teeman yhteistuotanto.

Suosittele353 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook