YLE Teema

 

Sinun lahjapakettisi aatosta loppiaiseen

Avaruus

Julkaistu maanantaina 26.10.2009 0 kommenttia 377 suositusta

Viisi avaruutta tutkivaa dokumenttia.

Lahjapaketti: Avaruus

Miten maailmankaikkeus on syntynyt? Onko avaruudessa elämää? Kuka kuvasi Neil Armstrongia, kun hän käveli kuussa? Entä miten kuussa voisi asua? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia lahjapaketissa, joka käsittelee avaruutta.

Galileo Galilei

Italialainen fyysikko ja tähtitieteilijä Galileo Galilei paranteli hollantilaisten keksimää kaukoputkea ja löysi taivaalta paljon paljain silmin näkymättömiä tähtiä.

Hän vakuuttui, Kopernikuksen tavoin, siitä että maa ei ollutkaan maailmankaikkeuden keskus. Tämä soti katolisen kirkon oppia vastaan ja Galileo joutui vuonna 1633 inkvisition eteen.


Herkkyydellä ja taidolla tehty dokumentti rekonstruoi käänteentekevän tutkijan elämän ja saavutukset ainutlaatuisen laadukkaalla tavalla.

Liikkuva maa – muuttuva universumi

Käsitys maailmankaikkeudesta koki totaalisen mullistuksen 400 vuotta sitten. Renessanssin tiedemiehet mursivat vanhan maailmankuvan vähä vähältä yhdistämällä tarkat mittaushavainnot matematiikan ja fysiikan lakeihin.

Tieteen historian syövereihin sukeltava dokumentti esittelee meille ensyklopedioihin ikuisiksi ajoiksi jäävien suurmiehien elämäntyötä. Tarina alkaa Kopernikuksen aurinkokeskeisistä teorioista; tutuiksi tulevat myös Galileo Galilein, Tyko Brahen, Johannes Keplerin ja Isaac Newtonin käänteentekevät havainnot.

Ainutlaatuinen dokumentti kuljettaa katsojat läpi tähtitieteen uskomattoman historian ja oman lisävärinsä ohjelmaan antaa oman aikamme huippututkijoiden haastattelut.

Kuuleeko avaruus, osat 1-2

Onko avaruudessa elämää ja kuinka sitä on vuosikymmenien aikana etsitty? Vuonna 1977 laukaistun Voyager-luotaimen mukana oli kultainen äänilevy, johon oli tallennettu tervehdyksiä avaruuden asukkaille. Kaksiosaisessa dokumentissa tutustutaan SETI-projektin lisäksi myös muihin yrityksiin löytää maapallon ulkopuolista elämää.

Taidokkaasti toteutettu dokumenttikokonaisuus näyttää katsojalle maailman, jossa tiede ja fantasia kohtaavat, ja jossa fiktio inspiroi oikeaa tiedettä. Vuonna 2007 uuden elämän etsiminen avaruudesta teki uuden harppauksen, kun maailman suurin teleskooppi otettiin käyttöön. 350 satelliittilautasella varustetulla laiteella pyritään vihdoin vastaanottamaan viestiä, joka saattaa muuttaa maailman ikuisesti.

Arkistojen salat: Suora lähetys Kuusta

Lahjapakettiin on kääritty kohutun dokumenttisarjan osa, Arkistojen salat: Suora lähetys Kuusta. Ohjelma herättää kysymyksen: näemmekö vain sen mitä jo tiedämme? Katsomalla kuvia uudestaan ja tarkemmin paljastuu miten historiaa on kuvissa käsitelty, kerrottu ja manipuloitu. Jokainen kuva tutkitaan ja analysoidaan huolella, kunnes salaisuus vihdoin paljastuu.

Heinäkuun 21. päivä 1969: 600 miljoonaa televisionkatsojaa todisti, kuinka Neil Armstrong asteli Kuun pinnalla ensimmäisenä ihmisenä. Historiallisen tapahtuman ikuistaminen suorana lähetyksenä oli NASAn tarkasti suunnittelema ja tuottama projekti. Se jättää monia avoimia kysymyksiä. Kuka kuvasi Armstrongia, kun tämä laskeutui alas aluksesta ja astui Kuun pinnalle?

Asuinpaikkana Kuu

Avaruusgeologi Pascal Leen tutkimusryhmä elää todeksi science fictionia. Kymmenen vuoden kuluttua ihminen suuntaa taas Kuuhun – tällä kertaa pysyvästi. NASA on käynnistänyt Constellation-ohjelman, jonka on määrä viedä Kuuhun vakinaisesti miehitetty avaruustutkimusasema vuonna 2019. Tällä kertaa mukana olisivat niin lemmikkieläimet kuin oma kasvihuonekin! Dokumentissa seurataan Leen tutkimusryhmän harjoituksia Maan eniten Kuuta muistuttavissa olosuhteissa, Haughtonin kraaterissa Devon-saarella Kanadassa.

Kuvausryhmä seurasi Leen tutkimusryhmän välinetestausta ja harjoittelua Haughtonin kraaterissa loppukesällä 2008. Äärimmäisten olosuhteitten vuoksi Devon-saarella pystytään oleskelemaan vain kolme kuukautta vuodessa, muun ajan ryhmä käyttää tulosten analysointiin ja välineitten ja työtapojen kehittämiseen. Kaikki ryhmän jäsenet eivät tule itse koskaan matkaamaan Kuuhun - mutta joillekin heistä se on tulevaisuuden asuinpaikka.

Lisätietoa ohjelmasta

(Galileo, the Birth of a Star)

Tuotanto: Centre National de Documentation Pédagogique, Ranska

(The Moving Earth)

Tuotanto: Danish Doc Production, Tanska.

(Calling all Aliens)

Tuotanto: Vidicom/Spiegel TV/ZDF/Arte, Saksa.

(Mysteries of the Archives)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Serge Viallet.

Tuotanto: Arte Francen ja YLE Teeman yhteistuotantoa, Ranska ja Suomi.

(Destination Moon)

Tuotanto: Bonne pioche, Ranska.

Löydä lisää:

tähtitiede, universumi
Suosittele377 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook