YLE Teema

 

Berliini 24h - Päivä metropolin elämää

Julkaistu maanantaina 16.11.2009 3 kommenttia 423 suositusta

Berliini 24h - Päivä metropolin elämää -dokumentista nähdään nyt tunnin osissa klo 6.00-1.00 väliset tapahtumat.

Berliini 24 h

torstai 24.3. klo 17.00

Teema esitti suuren tv-kertomuksen 5.9.2009. Berliinin elokuvallinen kokovartalokuva lähetettiin keskeytyksettä lauantaiaamusta kello kuudesta sunnuntaiaamuun kello kuuteen. Koko vuorokauden kestävä nonstop-lähetys loi tv-historiaa. Nyt Berliini 24h - Päivä metropolin elämää -teoksesta nähdään tunnin pituisissa osissa klo 6.00-1.00 väliset tapahtumat 13.1.-25.5.

Berliini 24h on zero one film -tuotantoyhtiön ja ohjaaja Volker Heisen aloitteesta syntynyt ainutlaatuinen suurtuotanto. Tämän 2,8 miljoonan euron projektin päärahoittajat ovat Saksan yleisradioyhtiö Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) ja kulttuurikanava Arte.

Koskaan aiemmin televisiohistoriassa ei ole kohdattu Berliini 24h:n kaltaista haastetta: yksi 24-tuntinen dokumentti yhdestä kaupungista on historian pisin tv-produktio. Tämä dokumentaarinen kertomus on kunnianhimoinen tapa uudistaa television totunnaisia kaavoja, toimintatapoja ja formaatteja.

"Päätimme jo varhain, että kaupunki kerrotaan ihmisten kautta. Me seurasimme heitä koko päivän, heräämisestä nukkumaan menoon ja lomitimme heidän tarinansa toisiinsa. Me tuotimme kaikuja, jotka yhdessä muodostivat uuden äänen", kertoo ohjaaja Volker Heise.

Ohjelma kuvattiin 5.9.2008, vuosi ennen lähetyspäivää. 24 tunnin ajan 80 kuvausryhmää seurasi satojen ihmisten todellisuutta, heidän arkeaan ja elämäänsä. Kuvausryhmät taltioivat kohtaamisia työpaikoilla ja kodeissa, kanslerin virastossa ja vankilassa, grillikioskilla ja oopperassa. Berliini 24h ei kerro ihmisistä vaan antaa ihmisten kertoa itse.

Tiiviimmin kamerat seurasivat kahdenkymmenen päähenkilön päivän kulkua. Ruudussa nähdään värikäs joukko erilaisia ihmisiä tarinoineen ja elämäntapoineen. Mukana on myös muutama julkisuuden henkilö kuten Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit, Bild-lehden päätoimittaja Kai Diekmann ja kapellimestari Daniel Barenboim.

Kuvauspäivänä liikkeellä oli 400 ihmistä. Materiaalia tallennettiin 750 tuntia, josta ohjaaja Volker Heisen johdolla toiminut 10-henkinen leikkaustiimi työsti 24-tuntisen ohjelman. Media-ammattilaisten lisäksi projektiin osallistui suuri joukko berliiniläisiä ja Berliinissä vierailevia ihmisiä. Kuvauspäivänä eri puolille kaupunkia sijoitettiin puhepisteitä, joissa ohikulkijat saivat kertoa heidän Berliinistään. Lisäksi projektin verkkosivuille www.24hberlin.tv oli mahdollista ladata omatekoisia videoita.

Berliini 24h - Päivä metropolin elämää sai ensi-iltansa 5.9.2009 Saksan, Ranskan ja Suomen lisäksi myös Hollannissa sekä suorana verkossa Arten ja rbb:n sivuilla sekä osoitteessa www.theauteurs.com.

Päähenkilöt

Koko vuorokauden mittaisessa lähetyksessä kohdataan satoja berliiniläisiä. Tiiviimmin kamera seuraa kahdenkymmenen päähenkilön tarinaa ja päivän kulkua. Mukana on muutaman tunnetun julkisuuden henkilön kuten kapellimestari ja pianisti Daniel Barenboimin ja Berliinin ylipormestarin Klaus Wowereitin lisäksi värikäs joukko iältään ja myös etnisiltä taustoiltaan erilaisia ihmisiä.

Leslie Bomba, 34 v
Asuu jälleen Berliinissä ja rakastaa kaupunkia. Leslie on työskennellyt vuoden ajan erään suuren Kreuzbergissä sijaitsevan postimyyntiyhtiön puhelinpalvelussa. Hän on hyvin ulospäin suuntautunut ja mukava ihminen. Myös työssään hän vakuuttaa: moni asiakkaan puhelu johtaa rupatteluun, jonka hän pystyy taas pakottomasti palauttamaan olennaiseen eli ostosten tekoon. Tuore rakkaus saa hänet miettimään myös lasten hankkimista.

Daniel Barenboim, 65 v
Venäläistä syntyperää oleva pianisti ja kapellimestari. Vuodesta 1992 lähtien hän on ollut Valtionooppera Unter den Lindenin taiteellinen johtaja. Hänen päivänsä ovat tietenkin omistettu musiikille. Syyskuun 5. päivänä hän harjoituttaa maailmankuuluja oopperatähtiä Rolando Villazónia ja Roman Trekeliä. Harvoina vapaina hetkinään hän suo itselleen Havanna-sikarin ja ajattelee tuolloin Sir Winston Churchilliä.

Kai Diekmann, 44 v
Journalisti ja vuodesta 2001 Bild-bulevardilehden päätoimittaja. Diekmannilla on lehden toimituskunta hyvin johdossaan. Hänen kauttaan seurataan vuorokauden ajan seuraavan päivän Bild-numeron syntyä. Pääuutisesta keskustellaan kiivaasti: Uusi selvitys osoittaa, että 132 euroa kuukaudessa riittää elämiseen, eli Hartz 4 -sosiaaliavustus on luksusta.

Margarete Hain, 86 v
Eläkeläinen, joka asuu omassa asunnossaan Berlin-Schönebergissä. Hän on syntynyt Schlesiassa ja on elänyt aina yksin, jo kuusitoistavuotiaasta asti, Berliinissä. Hän kärsii Parkinsonin taudista, mutta ei anna sairautensa näkyä. Hän puhuu mielellään ja paljon, rakastaa kirjoja ja musiikkia. Hän myös valmistaa joka päivä ateriansa. Päivälliseksi on tänään Königsberger Klopse.

Mario Krüger, 27 v
Asunnoton ja huumeriippuvainen, joka viettää yönsä tilapäisasuntolassa. Päivisin hän myy Berliinin asunnottomien lehteä "Strassenfeger" (kadunlakaisija), jotta saisi rahat seuraavaan piikkiin. Jos hänellä on enemmän rahaa taskussaan, hän kiertelee ympäri kaupunkia etsimässä rauhallista paikkaa.

Kurt Lummert, 59 v
Kurt on viettänyt jo yhdeksän vuotta vankilassa, viimeiset kahdeksan niistä Tegelissä. Hänen tuomionsa on elinkautinen. Ennen nykyistä tuomiotaan hänellä oli jo useiden vuosien vankilakierre takanaan. Vankilan rutiinit määräävät Kurtin päivärytmin. Aamiaisen jälkeen siirrytään töihin maalaamoon. Joskus hän uneksii, että voisi viettää vielä muutaman vuoden vapaudessa.

Marina Schneider, 47 v
Työtön, joka asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kolmiossa Weissenseellä. Kolme vanhempaa lasta ei asu enää kotona. Marina saa Hartz 4 -sosiaaliavustusta ja etsii työtä apuhoitajana. Sitä varten hänen on osallistuttava työvoimatoimiston hakemusvalmennukseen. Aviomies Christian työskentelee aputöissä tatuointistudiossa. Perhe kärsii niukkuudesta, joka vaikuttaa yhteiselämään.

Ricardo Villalobos, 38 v
DJ ja muusikko, joka työskentelee kuuluisassa Club Berghainissa Friedrichshainen kaupunginosassa. Englantilainen teknolehti DJ Mag on kirjannut klubin 100 maailmankuulun menopaikan listalle. Tätä ennen yksikään kameraryhmä ei ole saanut lupaa kuvata klubilla.

Anne Wenzel, 34 v
Kodinhoitaja, joka asuu kommuunissa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Hän työskentelee kodinhoitajana ja pitää työstään. Hänen asiakkainaan ei ole vain vanhoja ihmisiä, vaan myös psyykkisesti sairaita ja HIV-potilaita. Kotikäynnit hän tekee säässä kuin säässä polkupyörällä. Iltaisin Anne lähtee mielellään "baanalle".

Hardy Wischmeier, 38 v
Hinausautonkuljettaja, kihloissa Kathleen Kräftin kanssa. Yhteinen poika Nicolas on 8-vuotias. He asuvat Berlin-Reinickendorfissa. Molemmat vanhemmat ovat vuorotyössä. Hardy päivävuorossa ja hänen sairaanhoitajavaimonsa usein yövuorossa. Monesti he näkevät toisiaan vain ulko-ovella. Aamulla Kathleen tuo mukanaan tuoreita sämpylöitä aamiaiselle ja Nicolas saa nuhteita Gameboyn pelaamisesta. Hardy pitää työstään, vaikka se onkin stressaavaa. Usein hinauskeikat seuraavat toinen toistaan ja liikenteessä punaiset valot saavat hermot kiristymään.

Klaus Wowereit, 54 v
Berliinin ylipormestari ja SPD-puolueen jäsen, joka asuu kaupungin länsipuolella. Päiväohjelma on laadittu minuutin tarkkuudella. Ensin kohtaaminen liittokansleri Angela Merkelin kanssa Kreuzbergiläisessä oppilaitoksessa. Sitten koululuokka vierailee hänen luonaan Berliinin Punaisella Kaupungintalolla. Myöhemmin seuraa virtuaali-Berliinin "twinity"-webbisivun viralliset avajaiset. Seuraavaksi on lyhyt tauko senaatin lehdistöedustajan kanssa ravintolassa Potsdamer Platzilla. Sieltä matka jatkuu lentokentälle avaamaan ensimmäistä suoraa lentoyhteyttä Berlin-Tegelistä Pekingiin.

Jérôme Bony
Ranskalaisen TV-kanava France 2:n Saksan kirjeenvaihtaja, joka on asunut 5 vuotta Berlin-Mittessä näkymänään Gendarmenmarkt, joka edustaa hänelle kauneinta paikkaa Berliinissä. Aamulla hän huolehtii lapsista ja pohdiskelee parranajon aikana Saksan historiaa. Perhe syö ranskalaisen aamiaisen. Hänellä on edessään erityinen päivä - hän tutustuu kameraryhmänsä kanssa tähän asti tuntemattomaan DDR:n entisen valtiojohtajan Honeckerin salaiseen bunkkeriin.

Jacqueline Assmann, 46 v
Runoilija, joka asuu Friedrichshainessa. Vaikea onnettomuus on tehnyt hänestä liikuntavammaisen. Kolmisen vuotta hän on esittänyt runoja metrossa saadakseen hieman rahaa sosiaaliavustuksen lisäksi.

Nadja ja Viktor Singer
Eläkeläispariskunta, joka muutti vuonna 1992 Ukrainasta Berliiniin. Heidän perässään saapui kolme lasta ja viisi lastenlasta. Yksi pojista on tällä välin muuttanut Münchenin lähelle. Pariskunta asuu tornitalon 14. kerroksessa Marzahnin kaupunginosassa, jossa he viihtyvät oikein hyvin. He tekevät paljon yhdessä, opiskelevat saksaa raamatusta ja viettävät harmonista yhteiselämää. Päivällä syödään itse tehtyjä pelmenejä, myöhemmin mennään venäjänsaksalaisten tapaamiseen, joka on aina viikon kohokohta. Siellä tanssitaan ja lauletaan.

Martha Foday, 11 v
Koululainen, joka asuu Berliinin työläiskaupunginosassa Weddingissä. Marthan äiti on kotoisin Sierra Leonesta. Kun koulu on loppu Martha lähtee joko tennistreeneihin tai tapaamaan kavereita, joiden kanssa hän leikkii tv-ohjelmaa "Germany's Next Topmodel". Hänen unelmansa on tulla joskus olympiavoittajaksi.

Uli Mayer-Johanssen
Uli johtaa Saksan eturivin agentuuria, jonka toimialaa ovat Coporate Identity, Corporate Desing and Branding. Hän on asunut vuodesta 1980 Berliinissä ja perusti 1990 yrityksen MetaDesign. Nykyään hänen asiakkaisiinsa lukeutuvat Audi, eBay, Lufthansa ja VW. Hän toimii maailmanlaajuisesti. Berliinissä häntä kiehtoo henkinen vapaus.

Abdoulaziz Sinka, 29 v
Kutsumanimi Aziz. Hän saapui länsiafrikkalaisesta Burkina Fasosta ensin ilman papereita Saksaan. Aziz avioitui saksalaisen naisen kanssa, josta on nyttemmin eronnut. Aziz on elänyt jo yhdeksän vuotta Berliinissä. Päivisin hän työskentelee astioiden pesijänä hotelli InterContinentalissa Charlottenburgin kaupunginosassa ja ajattelee usein perhettään kotimaassa. Illat ja yöt hän omistaa suurelle intohimolleen musiikille. Myös 5. syyskuuta Azilla on konsertti eräällä klubilla Friedrichshainessa.

Johanna, 36 v, ja Peter, 46 v, Freymann
Pari viettää häitään 5. syyskuuta. Lukuisten suhteiden ja epätyydyttävän yksinolon jälkeen Johanna kirjoitti kirjan "Etsin miestä lastentekoon", joka kertoo hänen kokemuksistaan parinetsinnästä. Peteriin hän tutustui kristillisessä tilaisuudessa. Naimisiin mennään kirkossa Reinickendorfin kaupunginosassa ja hääjuhlaa vietetään järvipaviljongissa Tegelissä.

Harm Müller-Spreer
Kiinteistöalan suursijoittaja, joka on kotoisin Hampurista. Hänen suosikkinsa Berliinin alueista on Mitte. Huhutaan, että hän omistaa jo koko alueesta puolet. Hänen päiväohjelmaansa kuuluu mm. uuden Tränenpalast-rakennushankkeen arviointia kalliilla Friedrichstrassella. Hän on intohimoinen purjehtija ja helposti lähestyttävä monimiljonääri.

Gerd Harry Lybke
Galleristi, joka asuu Mitten kaupunginosassa. Hänen taidegalleriansa "Eigen+Art" kuuluu alan menestyksekkäimpiin ja hän edustaa muutamia Neuen Leipziger Schulen taiteilijoita. Syyskuun 5. päivän iltana hän avaa Uwe Kowskin näyttelyn. Sen jälkeen mennään kuten aina syömään asiakkaiden ja ystävien kanssa.

Löydä lisää:

Berliini
Suosittele423 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Erittäin hyvä dokkari!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Erittäin hyvä dokkari!

Aivan mahtava. Hieman kuitenkin epäilen sen menettävän hohdokkuuttaan, mikäli se esitetään pätkissä.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Erittäin hyvä dokkari!

Aivan mahtava. Hieman kuitenkin epäilen sen menettävän hohdokkuuttaan, mikäli se esitetään pätkissä.

Aivan ihana dokkari! Kiitos, että se esitetään uudestaan.
Minun mielestäni tunnin pätkissä esittäminen on hyvä ja vielä parempi, jos se esitettäisiin viikon jokaisena päivänä tunti kerrallaan.Nyt saa odottaa kokonaisen viikon seuraavia tapahtumia.
Hyvää kannattaa silti odottaa!:)

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook