YLE Teema

 

Bernstein ja tähdet studiossa

Julkaistu torstaina 19.05.2011 1 kommenttia 178 suositusta

torstai 26.5. klo 18.30, uusinta pe 27.5. klo 16.40

New Yorkin jengitappeluiden keskelle siirretty, tanssittu ja laulettu Romeon ja Julian tarina - siinä ainekset 1950-luvun lopun näyttämöiden jättimenestykseen. West Side Story -musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla 1957. Elokuva valmistui neljä vuotta myöhemmin.

West Side Storyn musiikin sävelsi Leonard Bernstein, koreografiat rakensi Jeremy Robbins, laulujen sanat loi Stephen Sondheim ja tarinan kirjoitti Arthur Laurents. Tarinan ytimessä on jengisodan eri puolilla olevien nuorten, puertoricolaisen Marian ja ”perusamerikkalaisen” Tonyn traaginen rakkaustarina. Musikaalin ikivihreitä lauluja ovat Tonight, I Feel Pretty, America, Maria, A Boy Like That, Somewhere ja One Hand, One Heart.

Leonard Bernstein (1918-1990) palasi West Side Storyn pariin vuonna 1985, kun Deutsche Grammophon pyysi säveltäjää johtamaan teoksen levytyksen. Bernstein ei ollut itse aiemmin johtanut omaa teostaan.

Christopher Swann ohjasi perusteellisen, intiimin ja paljastavan dokumentin Bernstein ja tähdet studiossa (Leonard Bernstein Conducts West Side Story) tuon levytyksen tekovaiheista. Kamera seuraa levyn syntyä Bernsteinin olohuoneessa pidetyistä ensimmäisistä harjoituksista alkaen. Bernstein itse toimii dokumentin kertojana, ja hänen lisäkseen haastatellaan muun muassa levyn pääsolisteja Kiri Te Kanawaa (Maria), José Carrerasia (Tony), Tatiana Troyanosia (Maria) ja Kurt Ollmannia (Riff). Dokumentissa on tietysti runsaasti musiikkia ja kokonaisia studiossa esitettyjä lauluja.

Bernsteinin tiukka komento näyttää ottavan erityisen koville José Carrerasilla. Hän tuskailee ääntämyksen kanssa: porukan ainoana espanjalaisena juuri hänen on esitettävä valkoista Tonya. Jo nuorena tyttönä West Side Storya rakastanut Kiri Te Kanawa sen sijaan näyttää nauttivan yhteistyöstä Bernsteinin kanssa. Hän toteaa huvittuneena: ”Bernstein on monien tunteiden mies.”

Levytys ja dokumentti ovat historiallisia: ihan kuin Mozart olisi itse puhumassa sävellystensä tempoista, niin kuin Kiri Te Kanawa toteaa. Bernsteinin levytystä seuratessa voi tietysti pohtia, ovatko juuri oopperatähdet tämän katu-uskottavaksi tarkoitetun musikaalin parhaita tulkkeja. Mutta jos maestro on itse sitä mieltä…

Dokumentissa Bernstein itse paljastaa aluksi pohtineensa, olisiko 1950-luvulla sävelletty näyttämömusiikki jo vanhentunutta. Hänen loppupäätelmänsä West Side Storysta on hieno: ”Omalla hassulla, pienellä, hullulla tavallaan se on klassikko.”

(kirjoittanut Kati Sinisalo 2009)

Dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla 3.10.2009 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös elokuva West Side Story.

Lisätietoa ohjelmasta

Bernstein ja tähdet studiossa (Leonard Bernstein Conducts West Side Story, USA, 1985). O: Christopher Swann. 88 min.

Suosittele178 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Katsoin tuon dokumentin digiboksin kautta. Muistan elokuvan hyvin. Olen pitänyt musikaaleista varmaan Absolute Beginnersistä alkaen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook