YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Bert Stern, valokuvan luova hullu

Julkaistu perjantaina 15.03.2013 0 kommenttia 53 suositusta

torstai 20.3. klo 16.30

Bert Stern, valokuvan luova hullu (Bert Stern: Original Mad Man) on dokumenttielokuva valokuvaaja, mainosmies ja naistenmies Bert Sternistä. Stern otti uransa kuuluisimmat valokuvat Marilyn Monroesta vain kuusi viikkoa ennen tähden traagista kuolemaa. Nämä seksikkäät kuvat tunnetaan nimellä The Last Sitting.

Stern kertoo kolme päivää kestäneistä intiimeistä kuvauksista Monroen kanssa sekä tunteistaan kuvattavaansa kohtaan. Hän käsittelee myös näiden maailmankuulujen kuvien perintöä: niin tekijänoikeusriitoja kuin alkuperäisen kuvasarjan halveeraukseksi koettua toisintoa Lindsay Lohanin kanssa.

Sternin muita tunnettuja kuvattavia ovat olleet muun muassa Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Twiggy, Brigitte Bardot ja Scarlett Johansson.

Dokumentin on ohjannut Shannah Laumeister, joka on Sterniä 40 vuotta nuorempi ja Sternin muusa. Lopputulos onkin tavallista henkilökuvaa paljastavampi. Bert Stern kuvasi maailman kauneimpia naisia ja teki heistä elämää suurempia tähtiä. Jokapäiväisessä elämässä suhteet naisiin olivat kuitenkin monimutkaisempia. 1960-luvun New Yorkin Madison Avenuen tähtikuvaaja oli aito Mad Man ja tähti itsekin, mutta hän myös putosi korkealta.

Stern puhuu avoimesti niin suhteestaan naisiin, seksiin ja julkisuuteen kuin työstään mainoksissa, valokuvissa ja elokuvissa. Vuonna 1929 syntynyt Stern on myös ohjannut yhden kaikkien aikojen hienoimmista jazz-elokuvista, dokumentin Jazz On A Summer’s Day.

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli Marilyn!-teemaillassa lauantaina 30.3.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Bert Stern, valokuvan luova hullu (Bert Stern: Original Mad Man), USA 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus Shannah Laumeister.

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

12.4. Teemalauantai: New Yorkin kuvia

Episodielokuva New York, rakkaudella on moniääninen rakkaudentunnustus suurkaupungille ja sen asukkaille. Illan dokumenttielokuva kertoo polkupyörällä Manhattanin liikenteessä viilettävästä katuvalokuvaaja Bill Cunninghamista, joka on legenda New Yorkin muotipiireissä.

Magnum - tarina valokuvan takana

Kymmenosaisessa sarjassa aiheena on kymmenen valokuvatoimisto Magnumin kuuluisaa otosta vuosikymmenten varrelta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook