YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Big Star: Nothing Can Hurt Me

Julkaistu tiistaina 25.03.2014 0 kommenttia 70 suositusta

Suomen-ensi-ilta Teemalla!

perjantai 11.4. klo 22.45

Big Star: Nothing Can Hurt Me on rakkaudella tehty pitkä dokumenttielokuva memphisiläisestä popyhtyeestä, josta piti tulla 1970-luvulla maailmankuulu mutta josta tulikin kulttibändien kulttibändi - muusikkojen, kriitikkojen ja asianharrastajien kiihkeän fanituksen kohde. Big Star oli "hienoin yhtye joka ei koskaan menestynyt".

Alkuperäinen Big Star oli koossa vain vuodet 1971-74. Sen perustivat ja alkuvaiheessa suurimman osan lauluista kirjoittivat Alex Chilton ja Chris Bell. Big Star teki kolme albumia, joista ei tullut kaupallisia menestyksiä ja joita ei edes oikein levitetty, mutta joista vuosien myötä on tullut yhä tärkeämpi osa rockin historiaa. #1 Record, Radio City ja Third/Sister Lovers on nähty niin power popin kuin vaihtoehtorockin merkkiteoksina ja edelläkävijöinä.

1980-luvulla yhtyeen maine alkoi kasvaa kuuluisien fanien myötä. Muun muassa REM, The Replacements, Belle & Sebastian, Elliot Smith ja Flaming Lips ovat puhuneet Big Starin vaikutuksesta musiikkiinsa. 1990-luvun alussa Big Star koottiin jälleen, nyt Posiesin soittajilla täydennettynä. Yhtye jatkoi keikkailua kunnes yhtyeen johtaja Alex Chilton kuoli vuonna 2010.

Big Starin alkuperäisestä kokoonpanosta on enää hengissä rumpali Jody Stephens, joka on osallistunut myös Big Star -tribuutteihin. Basisti Andy Hummel jätti yhtyeen Radio Cityn jälkeen ja kuoli vuonna 2010. Masennuksesta kärsinyt Chris Bell oli jättänyt yhtyeen jo ensilevyn jälkeen. Bell kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1978.

"Joskus menestyksen puute pakottaa tekijät menemään syvemmälle itseensä, se on Big Starin tarinan paras puoli."

Yhdysvalloissa elokuvateatterilevityksessä vuonna 2013 olleen dokumentin ohjasivat Drew DeNicola ja Olivia Mori. Teeman esitys 6.4. on elokuvan Suomen-ensi-ilta.

 

Lue lisää: yle.fi/musiikki

Lisätietoa ohjelmasta

Big Star: Nothing Can Hurt Me, USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Drew DeNicola & Olivia Mori.

Suosittele70 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Vinyylimania

Tyylikäs, musiikkipitoinen ja koukuttava dokumentti maailmanlaajuisesta ja yhä pahenevasta maniasta: intohimosta vinyylilevyihin. Record Store Day 2012:n virallisen elokuvan ohjasi Paolo Campona. Tänä vuonna Record Store Day on 19.4.

Freddie Mercuryn tarina

Emmy-palkittu dokumentti Queenin keulakuvan ja mahtipontisen rocktähden viimeisistä vuosista 1985-1991: hedonistisesta elämästä, sooloprojekteista, yhteistyöstä mm. Michael Jacksonin ja Montserrat Caballén kanssa sekä aidsiin sairastumisesta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook