YLE Teema

 

Historiadokumentti

Bill Clinton

Julkaistu perjantaina 21.09.2012 0 kommenttia 120 suositusta

maanantai 7.4. klo 17.00

William Jefferson Clinton toimi kaksi kautta Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1993 - 2001. Neliosaisessa sarjassa tarkastellaan Clintonin uraa, jota sävyttivät suuret poliittiset saavutukset mutta myös ikävät skandaalit.

Clintonin ura on vailla vertaa, vaikka hänen elämäntiensä ei ollut aluksi kovin ruusuinen. Hänen lapsuuttaan leimasivat isäpuolen alkoholismi ja väkivaltaisuuden puuskat, mutta hänen päättäväisyytensä auttoi häntä luomaan menestyksekästä uraa yliopistossa. Arvostetussa Yalen yliopistossa hän tutustui kaltaiseensa älykkääseen idealistiin, Hillary Rodhamiin, ja hänen tukemanaan Clintonista tuli ensin Arkansas’n kuvernööri ja lopulta maan presidentti.

Mutta vaikka Clinton voitti presidentinvaalit, hän ei ollut vielä voittanut koko maata puolelleen. Pariskunta ei osannut edes aavistaa, mitä tulevaisuus toisi tullessaan.

Osa 1/4. Bill Clinton nousee vaikeasta lapsuudesta vallan huipulle. Päättäväinen mies saa rinnalleen vahvan naisen, ja yhdessä pariskunta kamppailee tiensä Arkansasin takamailta Valkoiseen taloon.

Osa 2/4. Washingtonissa Bill ja Hillary joutuvat avoimeen sotaan republikaaneja ja mediaa vastaan. Skandaalit horjuttavat presidenttiä, Hillaryn terveydenhoitolaki kaatuu ja republikaanit ottavat historiallisen vaalivoiton.

Osa 3/4. Clinton kääntää taistelun voitokseen vetoamalla keskiluokkaan ja tekemällä rohkeita uudistuksia. Mutta nurkan takana odottaa vuosikymmenen skandaali, joka jakaa Yhdysvaltain kansan ja miltei tuhoaa presidentin.

Osa 4/4. Talous kasvaa ja Amerikan maine maailmalla on huipussaan. Mutta presidentin seksisuhde Monica Lewinskyn kanssa päätyy uutisiin, ja Clintonilla on edessään elämänsä vaikein koettelemus.

Lisätietoa ohjelmasta

(Clinton, USA 2012) Tuotanto PBS.

Suosittele120 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook