YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Populaarimusiikki

Black Music

Julkaistu keskiviikkona 02.03.2011 0 kommenttia 209 suositusta

sunnuntai 16.2. klo 21.00

Dokumenttielokuva Black Music on suuri kertomus Amerikan mustan musiikin historiasta. Se käsittelee musiikin kautta Amerikan mustien yli kaksi vuosisataa kestänyttä taistelua tasa-arvosta. Yltäkylläisen runsaat arkisto- ja musiikkinäytteet kuljettavat taitavasti eteenpäin kertomusta siitä, miten musta rytmimusiikki on auttanut afroamerikkalaisia vapaus- ja itsetuntotaistelussa niin puuvillapelloilla kuin Bronxin slummeissa.

Funk, soul, rap, jazz, swing... Musta musiikki on tarjonnut rytmit afroamerikkalaisten taistelulle vapauden ja kansalaisoikeuksien puolesta rotuerottelun jakamasta syvästä etelästä pohjoisen suurkaupunkeihin. Mustan musiikin historia on kulttuuria ja politiikkaa, tanssia ja taistelua.

Ranskalaisten tekemän dokumentin alaotsikko on "Des chaines de fer aux chaines en or" eli rautakahleista kultaketjuihin, ja tarina etenee orjalauluista bling-blingiin asti. Artistijoukosta esiin nousevat erityisesti Sam Cooke, Otis Redding, Nina Simone ja James Brown, ja laaja historiallinen kaari päättyy optimistisesti Barack Obamaan. Musta musiikki heijastaa mustaa historiaa, ja joskus se jopa vaikuttaa siihen.

Neliosainen musiikkidokumentti Soul Power alkaa Teemalla sunnuntaina 23.2. klo 21.00

Lisätietoa ohjelmasta

Black Music (Black music, des chaînes de fer aux chaînes d'or), Ranska 2008. O: Marc-Aurèle Vecchionne. Tuotanto Program33, osatuottajana Yle Teema.

Suosittele209 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Soul Power!

Uusi neliosainen dokumenttisarja kertoo soulmusiikin tarinan Arethasta Adeleen, gospelkuoroista ja ”rotumusiikista” 2010-luvulle, Bo Diddleystä Beyoncéen. Soulin historia asetetaan sarjassa myös poliittisiin ja kulttuurisiin kehyksiin.

22.2. Teemalauantai: Musta valta

Tarinoita roturistiriitojen repimästä 1960-luvun lopun Amerikasta: Muhammad Alin oikeustaistelut kertoo nyrkkeilysankarin poliittisesta heräämisestä, sähäkkä kollaasi Black Power Mixtape kuvaa mustien pantterien nousua ainutlaatuisen filmimateriaalin kautta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook