YLE Teema

 

Britannian mestarirakentajat

Julkaistu keskiviikkona 13.01.2010 2 kommenttia 290 suositusta

Britannian mestarirakentajat

keskiviikko 6.10. klo 16.00

Uusi Britannian rakennustaidon saavutuksiin paneutuva sarja, jonka kuudessa osassa esitellään arkeologi Julian Richardsin johdolla aina jokin brittiläisten rakentajien merkittävä taidonnäyte.

Aina myyttisestä Stonehengen kivimonumentista yli äänen nopeutta lentävään matkustajakone Concordeen ovat Britannian rakentajat jättäneet jälkensä saarivaltion perinteisiin ja maaperään. Brittiläiset rakentajat ovat rakentaneet katedraaleja, rautatietunneleita ja teitä sekä mm. katkaisseet joen ja rakentaneet "kelluvan" sataman keskelle Bristolin kaupunkia.

Arkeologi Julian Richards tutkii näiden ikoneiksi kohonneiden rakennustaidon saavutusten historiaa ja yksityiskohtia mukautumalla alkuperäisten arkkitehtien, suunnittelijoiden ja rakennustyömiesten ajattelutapaan. Hän vierailee kuudessa tärkeimmässä kohteessa ja herättää rakennelmien syntyhistorian henkiin apunaan tietokonemallinnus ja alkuperäiset suunnitelmat. Richards selittää, kuinka rakennukset syntyivät ja selvittää valtavien urakoiden synnyn motiiveja ja innoitusta.

Historioitsijoiden, insinöörien ja rakennusammattilaisten avustuksella selvitetään, millaisia teknisiä taitoja ja ongelmanratkaisukykyä valtavien projektien loppuunsaattamisessa on tarvittu. Richards mm. paljastaa, että Stonehengen rakentaminen on vaatinut ääretöntä tarkkuutta, esittelee läntisessä Englannissa sijaitsevan rautatietunnelin, joka kaivettiin Box Hillin läpi ja avattiin vuonna 1841 sekä tutkii millaisten piirustusten mukaan rakennettiin yli äänen nopeutta lentävä matkustajakone Concorde. Hänen tutkimuksensa paljastavat että useat näistä rakennustaidon voimannäytteistä olivat paljon aikaansa edellä ja suurten visionääristen rakentajien aikaansaannoksia.

Osat:

31.8.
1/6: Stonehenge. Arkeologi Julian Richards tekee kunniaa brittiläisille rakentajille ja esittelee heidän taidonnäytteitään. Aluksi perehdytään Stonehengen kivimonumenttiin.

7.9.
2/6: Rautatietunneli. Arkeologi Julian Richards esittelee läntisessä Englannissa sijaitsevan rautatietunnelin, joka kaivettiin Box Hillin läpi ja avattiin vuonna 1841.

14.9.
3/6: Bristolin satama. Arkeologi Julian Richards esittelee Bristolin erikoisen sataman ja kertoo, kuinka merenkulku ja kauppa ovat tuoneet vaurautta kaupunkiin vuosisatojen ajan.

21.9.
4/6: Gloucesterin katedraali. Arkeologi Julian Richards esittelee yhden Englannin komeimmista kirkoista, 1300-luvulla rakennetun Gloucesterin katedraalin.

28.9.
5/6: Fossen roomalaistie. Arkeologi Julian Richards matkaa pitkin pari tuhatta vuotta vanhaa Fossen tietä, joka oli aikoinaan Rooman valtakunnan läntinen raja.

5.10.
6/6: Concorde. Arkeologi Julian Richards tutkii millaisten piirustusten mukaan rakennettiin yli äänen nopeutta lentävä matkustajakone Concorde.

 

 

 

Lisätietoa ohjelmasta

(Building Wonders)
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2008

Suosittele290 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Olisi mahtavaa nähdä tämä viimeinen jakso vielä, mutta ei ollut areenassa, joten jäipä kaikista mielenkiintoisin jakso näkemättä.

YLE Teema

Hei, sarja alkaa uusintana 31.8. Teemalla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook