YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Historiadokumentti

Brittiperhe 1900-luvulla

Julkaistu maanantaina 24.06.2013 9 kommenttia 102 suositusta

lauantai 17.8. klo 18.00

Millaisia yhteiskunnallisia muutoksia englantilainen perhe koki 1900-luvun aikana? Sarjassa seurataan lavastetulla kaupunkikadulla moderneja brittiperheitä, jotka lähtevät ”aikamatkalle” useiksi viikoiksi omien esi-isiensä aikaan.

Osa 1. Sopeutuminen viime vuosisadan ensimmäisen vuosikymmenen elämään venyttää nykyaikaisen perheen sietokyvyn äärimmilleen. Meadowsin perhe joutuu vaihtamaan mukavan elämänsä sadan vuoden takaisen työväenluokan todellisuuteen. Työvoima on halpaa ja työ raskasta. Taylorin perheen eräs esi-isä oli rikas mies sata vuotta sitten, mutta ylellisessä talossa ankara etiketti erottaa perheenjäsenet toisistaan, ja etenkin äidille on vaikeaa sekä luopua omasta urasta että jättää lapset palvelusväen hoitoon. Goldingit yrittävät kynsin hampain pitää kiinni juuri saavuttamastaan keskiluokkaisesta asemasta, mutta toimistotyö virastossa on tappavan ikävystyttävää ja perheenäidillä on kädet täynnä.

Osa 2. Toinen osa vie halki villin 20-luvun ja sen jälkeen 30-luvun suureen lamaan. Suuri pörssiromahdus on tyly loppu Taylorien makealle elämälle. Meadowsin työläisperheellä menee aluksi melko mukavasti, kun palkat ovat nousseet sitten vuosisadan alun, mutta lama iskee heihin kovaa. Ja vaikka Goldingin perhe selviää lamasta taloudellisesti hyvin, heitä järkyttää oppia, millaista oli elämä juutalaisena 30-luvun East Endissä.

Osa 3. Kolmannessa osassa nähdään elämää kotirintamalla. Pommien putoillessa taivaalta Susie Meadows on yhtäkkiä vastuussa koko perheen hengestä. Taylorit opettelevat tulemaan toimeen ilman palvelusväkeään, isä kutsutaan palvelukseen ja lapset evakuoidaan maalle. Sodan lopussa Goldingin perhe muuttaa uuteen esikaupunkiin.

Osa 4. Svengaavalla 60-luvulla kadulle muuttaa uutta väkeä: Hawken perheen juuret ovat Länsi-Intian saarilla ja Afrikassa. 60-luku ei ole heille mikään vapaamielisyyden onnela. Meadowsin perhe kiipeää yhteiskunnan tikapuilla keskiluokkaan, mutta Taylorin sukupuu mutkittelee niin, että perhe saa muuttaa hienosta talostaan työläisasuntoon.

Osa 5. Viimeisessä osassa eletään sarjan todellisten perheiden vanhempien omaa lapsuusaikaa 70-luvulla. Kadulle muuttaa myös yksinhuoltajaäiti Lisa Rhodes. Nostalgia karisee nopeasti, kun lakot, sähkökatkot ja raskas työelämä opettavat 70-luvun lapsille, millaista heidän vanhempiensa elämä oikeasti oli. Naisten vapautuminen kuitenkin etenee ja miehet alkavat osallistua kotitöihin.

Lisätietoa ohjelmasta

(Turn Back Time: The Family, Britannia 2012) Tuotanto Wall to Wall/BBC

Suosittele102 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Brittiavioliitto 1900-luvulla

BBC:n kolmiosaisen sarjan aiheena on avioliiton historia 1900-luvulla. Yhteiskunnan perusinstituution perinpohjaista muutosta seurataan avoimien haastattelujen ja hienon arkistomateriaalin kautta.

Kommentit

Anonyymi

Missä kertojan tekstitys!! Puuttunut jo kahdesta osasta. Ärsyttävää!

kiinnostunut

Miksei ole mahdollista katsoa areenasta edellisiä jaksoja? Hyvä sarja, kiinnostaisi edellisetkin osat.

Yle Teema

Anonyymi kirjoitti:
Missä kertojan tekstitys!! Puuttunut jo kahdesta osasta. Ärsyttävää!

Hei! Tekstityksen puuttumiseen voi olla hyvin monta syytä, muun muassa digiboksin asetuksiin liittyen. Kannattaa olla yhteydessä osoitteeseen palaute.tekniikka@yle.fi. He pystyvät parhaiten auttamaan ja selvittämään, mistä ongelma sinun kohdallasi johtuu.

kiinnostunut kirjoitti:
Miksei ole mahdollista katsoa areenasta edellisiä jaksoja? Hyvä sarja, kiinnostaisi edellisetkin osat.

Valitettavasti tähän sarjaan emme ole saaneet sellaisia oikeuksia, että voisimme näyttä ohjelmaa Areenassa.

Anonyymi

Hei, Aivan mielettömän hyvä sarja. Toivoisin että tulisi joskus jopa kerralla ne putkeen myöhemmin.

Anonyymi

Kiitos mahtavasta sarjasta. Eilinen osa jäi näkemättä,täytyy olla tarkkana lauantaina, ettei missaan uusintaa. Minäkin hain sitä Areenasta pitkään, mutta eihän sitä sieltä löytynytkään.

Anonyymi

Hei,
laittakaa tama ohjelma heti uusintana kiitos! Näin vain viimeisen jakson ja epätoivoissani etsin aiempia jaksoja Arenasta. Todella mielenkiintoinen ohjelma. Lisää tällaisia.

Anonyymi

Toivottavasti tämä sarja uusitaan mahdollisimman pian!

Anonyymi

Millä perusteella ohjelmat rajataan Yleareenasata? Tästä ilostahan me maksetaan (mediamaksu). Eikö tällä perusteella kaikki Ylen ohjelmat pitäisi olla katsottavissa myös netistä?

Anonyymi

Todella hyvä sarja. Toivottavasti tämä uusitaan todella pian tai sitten edes katseluoikeudet Areenaan (ehkäpä Juhannusjuna 2012 on nyt nähneet kaikki halukkaat ja tilalla voisi tulla vaikka tämä)!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook