YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Charles ja Ray Eames, suunnittelun huiput

Julkaistu tiistaina 10.04.2012 0 kommenttia 168 suositusta

sunnuntai 9.12. klo 11.35

“Charles ja Ray – ne veljekset, niinkö?” Nämä sanat muistaa Eamesien toimistolla työskennellyt Gordon Ashby kuulleensa usein. Ja kysyjille selitettiin, että kyseessä olivat mies ja nainen, aviopari. Charles ja Ray Eames näyttivät laajalla tuotannollaan suuntaa kokonaiselle aikakaudelle. He suunnittelivat paitsi huonekaluja kuten vanerituoleja, myös muun muassa erilaisia multimediateoksia.

Charles jätti arkkitehtiopintonsa kesken eikä koskaan saanut virallista lupaa harjoittaa ammattiaan. Paljon on myöhemmin puhuttu sekä pariskunnan että koko työyhteisön keskinäisistä valtasuhteista ja tekijänoikeuksista. Charles kuitenkin oli jo elinaikanaan arkkitehtipiireissä tunnettu, ja hän muun muassa sai paljon vaikutteita Eliel Saariselta sekä ystävystyi tämän pojan Eero Saarisen kanssa.

Dokumentti Charles ja Ray Eames, suunnittelun huiput on ensimmäinen pariskunnasta tehty dokumentti heidän kuolemansa jälkeen. Dokumentissa tutustutaan heidän töihinsä ja saavutuksiinsa, mutta lisäksi tarkastellaan lähemmin näiden kahden taiteilijan liittoa. Heidän liittonsa oli paljon muutakin kuin mitä julkisuudessa nähtiin. Eamesien elämästä kuullaan monia tarinoita haastatteluissa, joissa mukana ovat niin perhe, ystävät, työtoverit kuin historioitsijatkin.

PBS:n American Masters -sarjaan vuonna 2011 tehdyn dokunmentin kertojana on James Franco.

Lisätietoa ohjelmasta

Charles ja Ray Eames, suunnittelun huiput (Charles & Ray Eames: The Architect and the Painter). Ohjaus Jason Cohn ja Bill Jersey. Kertoja James Franco. PBS / American Masters, 2011.

Suosittele168 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook