YLE Teema

 

Film noir

Dixie-Daisy ja murhamysteeri (12)

Julkaistu maanantaina 24.06.2013 0 kommenttia 44 suositusta

maanantai 22.7. klo 22.00

Barbara Stanwyck tähdittää säkenöivään tyyliinsä William A. Wellmanin ohjaamaa komediallista rikosdekkaria Dixie-Daisy ja murhamysteeri (Lady of Burlesque, USA 1943), joka sijoittuu aikoinaan elinvoimaiseen vaudevillen ja burleskiteatterin maailmaan. Railakkaan ja teräväsanaisen tanssitytön rooli soveltuu räväkästä tyylistään tunnetulle Stanwyckille erinomaisesti.

Stanwyckin esittämä Dixie-Daisy joutuu vaudeville-teatteriin tehdyn poliisiratsian aikana murhayrityksen kohteeksi ja myöhemmin eräs toinen tanssityttö murhataan. Useammaltakin teatterin työntekijältä löytyy motiivi ja monet heistä joutuvat poliisitutkimuksissa epäillyiksi. Syyllisen paljastumisesta ei kuitenkaan ole juuri toivoa, ellei hän jatka murhayrityksiään, mikä taas ei lohduta tanssityttöjä.

Vaudeville oli teatteriviihteen muoto, joka tarjosi kabaree-tyylistä viihdettä tanssiesityksistä taikureihin ja koomikoihin, rohkeimmissa paikoissa jopa strippareihin. Strippareista on kyse myös illan elokuvassa, vaikka heitä häveliäästi ajan tyyliin ja sensuurin määräyksistä kutsutaan kiltisti tanssitytöiksi. Elokuva jopa perustuu aikansa kuuluisimman stripparin Gypsy Rose Leen kirjoittamaan dekkariromaaniin G-String Murders.

Elokuvaan on lomitettu rikoksen ja romantiikan sekaan musiikkinumeroita ja muita esityksiä. Kulissientakainen meno on kuitenkin jopa vilkkaampaa kuin itse esitykset.

Lisätietoa ohjelmasta

(Lady of Burlesque, Yhdysvallat 1943) O: William Wellman N: Barbara Stanwyck, Michael O'Shea, J. Edward Bromberg, Iris Adrian, Gloria Dickson, Victoria Faust, Stephanie Bachelor

Suosittele44 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook