YLE Teema

 

Parrasvalot

Elämän maantiellä

Julkaistu keskiviikkona 02.11.2011 0 kommenttia 157 suositusta

Yleisradion vuonna 2009 aloittama Mykkä valo -hanke jatkuu. Yrjö Hjelt on tehnyt uuden musiikin vuonna 1927 valmistuneeseen mykkäelokuvaan Elämän maantiellä. Radion sinfoniaorkesteri esitti musiikin Musiikkitalossa 28.10.2011 kapellimestarinaan Ralf Kircher ja solistinaan Iiro Rantala, joka soitti pianoimprovisaation.

Elämän maantiellä on Kurt Jägerin ja Ragnar Hartwallin ohjaama mykkäelokuva vuodelta 1927. Elokuvan päähenkilö on elämän runnoma köyhä posetiivari Tarini (Waldemar Wohlström). Hän kiertää seuralaisensa aasin kanssa ja soittaa posetiivia niin lapsille kuin aikuisille. Tarinillakin on ollut oma lapsi, joka kuitenkin on maailmansodan myllerryksissä kadonnut jonnekin. Elokuvan muita päähenkilöitä ovat mm. tanssija Irmela (Lia Lae eli Vivian Björkbom), komea Georg ja impressaario Greeving. Elokuvassa on 20-luvun modernismin henkeä, hurvittelevia artisteja ja autoilla kaahausta. Nykykatsojaa hämmentävä Tarinin Mussolinin valokuvalle yllättäen tekemä fasistitervehdys kertonee siitä, että Suomessakin oltiin 20-luvulla tietoisia Euroopassa päätään nostaneista uusista poliittisista virtauksista.

Elokuva sai ensi-iltansa 28. marraskuuta 1927 Helsingin Piccadilly- ja Punainen Mylly -elokuvateattereissa. Elokuvan sisäkohtaukset on kuvattu studioksi muunnetussa Hankkijan juhlasalissa. Ulkokuvista on mahdollista yhä tunnistaa Helsinkiä ja sen lähiympäristöä.

Mykkäelokuvia on eri yhteyksissä näytetty yleisesti liian suurella nopeudella. Tämä on tuonut elokuviin usein tahatonta komiikkaa. Elämän maantiellä on Yleisradion ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) yhdessä tarkistama uusi ja pidempi versio, joka uuden musiikin kanssa herättää aikalaistekijöittensä hahmottaman draaman ennenäkemättömällä tavalla eloon.

Säveltäjä ja sovittaja Yrjö Hjeltin (s. 1953) tuotanto pitää sisällään musiikkia klassisesta konserttimusiikista viihdemusiikin kautta rockmusiikkiin. Hän on tehnyt lukuisia tilaussävellyksiä eri orkesterille ja teattereille ja on tehnyt useita elokuva- ja lastenmusiikkiproduktioita. Yrjö Hjelt on tehnyt yhteistyötä maan suurimpien sinfoniaorkestereiden ja tunnetuimpien kapellimestareiden kanssa, kuten Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo.

 

Mykkä valo -hankkeeseen kuuluu viisi elokuvaa:

Ollin oppivuodet, säv. Harri Vuori 2009
Noidan kirot, säv. Tapio Tuomela 2010
Elämän maantiellä, säv. Yrjö Hjelt 2011
Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia), säv. Lotta Wennäkoski 2012
Tukkijoella, säv. Kimmo Hakola 2013

Suosittele157 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Musiikin juhlaviikko

Teemalla vietetään musiikin juhlaviikkoa 28.11.-4.12. Pianisti Iiro Rantala ja viulisti Minna Pensola vetävät viitenä iltana musiikkiohjelmaa vierailijoiden kera. Luvassa myös Apocalyptican ja Matti Johannes Koivun konsertit Musiikkitalosta, TV-arkiston jazzia sekä palkittu dokumentti Kinshasan sinfoniaorkesterista.

Kinshasan sinfonia

Claus Wischmannin ja Martin Baerin palkittu dokumenttielokuva kertoo musiikin voimasta ja ihmisistä, jotka yrittävät kaoottisessa ja köyhässä suurkaupungissa ylläpitää sinfoniaorkesteria.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook