YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Aprillia!

Julkaistu torstaina 06.03.2014 1 kommenttia 29 suositusta

Kannattaako aprillipäivänä uskoa mitään?

tiistai 1.4. klo 22.00

Aprillipäivän historia on mielenkiintoinen. Kerrotaan, että Ranskan maaseudulla Provencessa asui keskiajalla köyhä kalastaja Avril Hilaria, joka oli kylillä tunnettu siitä, että hän jatkuvasti liioitteli juttuja kalansaaliistaan. Kerran kyläläiset päättivät tehdä hänelle pilan. Kun kevään kutuaika oli kuumimmillaan ja Avril muiden kalastajien tavoin laski verkkonsa, kävivät kyläläiset yöllä kiinnittämässä hänen verkkoihinsa kymmenmetrisen nahkatilkuista ommellun vonkaleen.

Aamulla Avril koki verkkojaan ja näki julmetun saaliinsa. Hän hälytti koko kylän väen rannalle ja lähetti vieläpä sanan kuninkaallekin kummallisesta saaliistaan. Avrilin sekopäinen riemu loppui vasta, kun kylänmiehet päästivät tekokalasta ilmat ulos ja huusivat kuorossa: ”Avril, Avril, et poisson d’Avril!”

”Avril, Avril, ja Avrilin kala!” jäi pilahuutona erilaisissa muodoissaan elämään, ja hyväntahtoisen huijaamisen päivä vakiintui ranskalaiseen kulttuuriin. Kun Ranskassa siirryttiin vuonna 1582 gregoriaaniseen kalenteriin, nimettiin koko keväinen kuukausi Avrilin mukaan. Nopeasti kuukauden nimi – April, Avril, Aprile, Abril - ja ”Avrilin kalapäivän” pilailuperinne levisi ympäri Eurooppaa. Suomessa kuukaudet on nimetty omakielisiksi, mutta silti täälläkin huudetaan yhä huhtikuun ensimmäisenä päivänä Aprillia! ja kehotetaan syömään silliä päälle.

Harva silti muistaa Avril Hilarian tarinaa, varsinkaan sen loppua. Avril nimittäin ei lainkaan pahastunut pilan kohteeksi joutumisesta, vaan riemuitsi jopa enemmän kuin pilkkaajansa. Kun tarina – yhdessä Avrilin matkaan saattaman kalansaalisviestin kera – kantautui kuninkaan korviin, hän haetutti Avrilin luokseen ja teki tästä henkilökohtaisen hovinarrinsa. Tarinan mukaan Avril avioitui kuninkaan tyttären kanssa, ja hänen ”narrinverensä” virtaa nykyään lähes kaikissa Euroopan hallitsijasuvuissa.

Aprillipäivän perinteeseen on monissa kulttuureissa kuulunut myös se, että tiedotusvälineet pilailevat kuluttajiensa kustannuksella. Lehdissä ja televisio- ja radio-ohjelmissa saattaa aprillipäivänä olla juttuja, joiden totuusarvo on hiukan kyseenalainen.

Yleisradiolla aprillipiloja ei ole harrastettu koskaan. Yleisradion lakisääteinen tehtävä on kertoa tasapuolisuuden nimissä totuus, koko totuus ja vain totuus.

Lisää Elävässä arkistossa:

Turun linnaa puretaan! ja muita aprillijuttuja

Lisätietoa ohjelmasta

Ahaa! Studio. Aprillipila (1995) 26:01
Ahaa! Studio. Aprillipila (2001) 30:34
Aprilliä - Aprilliä (1965)

Suosittele29 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Aika hassua tuossa, että pitäisi uusia naimisiinmeno. Oikeasti muistan yhden seka-avioliiton 80-luvulta, kun marokkolainen ystäväni oli naimisissa suomalaisen kanssa.

Toisessa ohjelmassa kuulosti kieli sekavalta ilman ä:n ja ö:n pilkkuja. Itse joudun niitä välttämään, koska työpaikkani digitaalinen aineistonhallintajärjestelmä ei hyväksy niitä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook