YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Euroviisut 1978

Julkaistu keskiviikkona 10.04.2013 5 kommenttia 70 suositusta

Suomi poimi samoista kisoista kilpailusävelmät sekä Pariisin Euroviisuihin että Sopotin Interviisuihin.

tiistai 30.4. klo 21.55

Suomen Euroviisumenestys oli ollut kovin keskinkertainen koko 1970-luvun ajan, mutta Itä-Euroopan laulukilpailussa eli Interviisuissa oli pärjätty paremmin. Marion Rung toi Sopotista jopa Grand Prix’n vuonna 1974. Vuonna 1978 Yle päätti yhdistää Euro- ja Interviisujen kotimaan karsinnat, jotta Interviisutkin herättäisivät katsojissa entistä suurempaa mielenkiintoa. Molempiin kisoihin oli erilliset kutsukilpailut säveltäjille, ja loppukilpailuihin valittiin seitsemän sävelmää kumpaankin.

Euroviisuissa kilpailusävelmät olivat Seija Simolan esittämä "Anna rakkaudelle tilaisuus", Mirumarun "ABC", Reijo Karvosen "Lemmenlaulu", Martti Metsäkedon "En viipyä voi", Lea Lavenin "Aamulla rakkaani näin", Anneli Saariston "Sinun kanssasi sinua ilman" sekä Katri-Helenan "Ystävä".
Sävelmissä oli poikkeuksellisen paljon balladeja, ja vain kaksi miessolistia. 1970-luvun Euroviisuissa voitto oli lohjennut usein naisen esittämälle balladille, joten ehkä esikarsinnassa oli taktikoitu hiukkasen. Edellisvuoden voittaja, Marie Myriamin ”L’oiseau et l’enfant” oli ollut Suomessakin iso hitti Katri Helenan esittämänä.

Viisukisan voittikin ranskalaistyylinen ”Anna rakkaudelle tilaisuus”, jonka Seija Simola elegantisti esitti. Kakkossijan jakoivat Katri Helenan ”Ystävä” ja Lea Lavenin tummanpuhuva ”Aamulla rakkaani näin”, jonka taustakuoron raa’asta soundista vastasivat Irina Milan, Maarit Hurmerinta ja Paula Koivuniemi.

Ensikertalainen Anneli Saaristo tuli neljänneksi Eero Tiikasalon vaativalla sävelmällä, joka oli jo hienosti linjassa hänen myöhemmän levytuotannon kanssa.

Lauluyhtye Mirumarun (Päivi Paunu, Paula Karppinen ja Titta Jokinen) leikkisä ”ABC” jätettiin viidenneksi: ehdokkaista se olisi ollut lähimpänä Pariisissa voiton vienyttä Israelin ”A Ba Ni Bi” –sävelmää.

Miessolistit jäivät kisan hännille.

Interviisukarsinnassa kuultiin Taiskan esittämä "Miksi näin", Monica Aspelundin "Kultaa – hopeaa”, Seija Simolan "Pieni hymy", Tapani Kansan "Leijailulaulu", Aarno Ranisen "Kättä lyö", Reijo Karvosen ja Ikaros-yhtyeen "Muille maille” sekä Jukka Siikavireen "Nouse lentoon kyyhky".
Näistä voittoon alueraadit äänestivät Taiskan esityksen, jota ei kuitenkaan Sopotissa hänen esittämänään kuultu. Miksi? Siitä laulajatar kertoo Marko Gustafssonin tuoreessa haastattelussa.

Lisää Elävässä arkistossa:

Vuoden 1978 euroviisuehdokkaita

Lisätietoa ohjelmasta

Euroviisut 1978 Suomen karsinta 1 (1978) Ohjaaja Jorma Porola. Juontaja Klaus Thomasson. Kapellimestari Risto Hiltunen.
Arkistovieraana Taiska (2013) Toim. Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara.
Euroviisut 1978 Suomen karsinta 2 (1978) Tuloslähetys.

Suosittele70 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Euroviisut 1981

Eurooppalaisia kummastuttanut suomalais-reggae päihitti kotimaan karsinnassa monta yleisösuosikkia.

Kommentit

Anonyymi

Eikö nämä viisut ole jo nähty, parhaat palat elävään arkistoon, niin ei tarvitse hukata tätä ohjelmapaikkaa joutavaan roskaan. Kai sieltä YLE:n kellareista löytyisi mielenkiintoisimpiakin ohjelmia.

Anonyymi

Kiitos Yle Teema tästä nostalgiasta! Mahtavaa nähdä ohjelmia tältä ajalta jolloin iskelmä vielä oli voimissaan. Tänä päivänä pakkosyötetään vain soittolistoja ja sielutonta pop-iskelmää. Voisitteko näyttää muutkin mahdolliset vanhat euroviisukarsinnat sekä Iltatähti Special -ohjelmia?

L.N.

Hyvä idis esittää näitä vanhoja Suomen-finaaleja, harmi vaan että skippasivat vuodet 1977, ´79 ja ´80, toisaalta taas näihin aikoihinhan Ylessä oli päätetty ettei euroviisuihin pidä lähettämän mitään kaupallisia biisejä ja se näkyi todella 70-luvun lopun biisivalikoimassa.
Vuosi 1978...eipä tästä kattauksesta noussut muita hittejä kuin Aamulla rakkaani näin, Ystävä ja voittanut Anna rakkaudelle tilaisuus...mutta musiikillisesti onnistunein biisi löytyi interviisu-osastolta: hemaisevan ja sexyn Monica Aspelundin esittämä Kultaa - hopeaa, kipale jossa kaikki oli kohdallaan, voi jos olisi ottetu mukaan euroviisukarsintaan...
Tämän vuoden biiseissä korostui se että iso osa oli Reijo Karvosen tekemiä.
Itse finaalissahan Seija Simolan esitys oli yhtä tuskaa, surua ja itkupaatosta..."eivät tykänneet", oli hänen kommenttinsa...noo, onneksi tänä vuonna on eri ääni kellossa ihanan Kristan myötä, DING DONG!
Vuosi 1977 olisi ollut kiva nähdä, tuolloin Monica voitti Lapponialla, hiteiksi nousivat mm. Mikko Alatalon BCR-kettuilu Rokkilaulaja ja Markku Blomqvistin äijätulkinta Liehuva liekinvarsi.
Onneksi ensi tiistaina tarjolla vuosi´81 ja mm. Reggae OK, Reetun Titanic, Juicen Ilomantsi ja muuta herkkuva!

Atro Niiniluoto

Taiskan haastattelu oli kiinnostava, koska kätköissäni on hänen kaikkien parhaiden tuplakokoelmansa Matkalla. Sen paras kappale on Oma tie.

Interviisut ovat minulle olleet vähemmän tunnetut kuin Euroviisut, koska en ole 70-lukua kokenut. Uutta vanhassa ohjelmassa minulle oli se, että esimerkiksi Siikavireen Jukka esitti tekemänsä laulun itse. Tuo oli hyvää valmistautumista tulevaan koitokseen.

Partamooses

Kiitokset Teemalle tästäkin.

Näillä ohjelmilla oli aikoinaan satoja tuhansia, ellei miljoonia katsojia, eikä niitä ole alkuperäisen esityskerran jälkeen nähty.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook