YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Helsinki valokuvissa

Julkaistu maanantaina 27.01.2014 1 kommenttia 47 suositusta

tiistai 4.2. klo 21.50

Arkistopaketissa katsellaan Helsinkiä kahden kuuluisan valokuvaajan linssien läpi: Signe Branderin ja Stefan Bremerin.

Stefan Bremer kuvaa öistä Helsinkiä vuonna 1987 valmistuneessa tv-dokumentissa. Bremer tallentaa filmille öisen ratapihan valoja mutta toisaalta menee myös ihmisiä lähelle, jopa niin lähelle, että tulee turpaan – se onkin Bremerin mielestä merkki, että on uskaltanut tarpeeksi.

Bremer nähdään myös paketin aluksi Marko Gustafssonin haastattelussa.

1900-luvun alussa Helsingin näkymiä dokumentoinut Signe Brander loi ainutlaatuisen arkiston paljon muuttuneesta ja jo suurelta osin kadonneesta kaupunkikuvasta. Brander ei kuvannut vain paraatipaikkoja vaan tavallisia kaupunkilaisia kodeissaan ja työpaikoissaan eri puolilla Helsinkiä.

Lisää Elävässä arkistossa:

Valokuvien Helsinki todistaa väkevästi

Lisätietoa ohjelmasta

Arkistovieraana Stefan Bremer (2014). Toimittaja Marko Gustafsson.

Stefan Bremer – yön kuvia
(1987) Valokuvaaja Stefan Bremer liikkui 1980-luvulla Helsingin öisillä kaduilla ja keikoilla tallentaen nuorison elämää ja muuttuvia kasvoja. Ohjaus ja käsikirjoitus Tarja Stranden.

Signe Brander - nainen ja kamera
(1996) Valokuvaaja Signe Branderin tallensi uuden rakentamisen tieltä katoavaa vanhaa Helsinkiä vuosina 1907-1913. Tuloksena oli yli 900 ainutlaatuista kuvaa pääkaupungista.

Suosittele47 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto Oulussa

Arkistohistorian neljä näkökulmaa Ouluun ja oululaisiin: teollisuuskaupunki, kulttuurikaupunki ja kesähulluttelun kaupunki. Bonuksena koulutyttö Sirpa Suutari-Jääskö.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Muistan Stefan Bremerin kuvauksista kannet Sielun Veljien albumeista L'amourha, Kuka teki huorin ja Suomi-Finland. Tunnistin dokumentista ainakin kaksi musiikkikappaletta: On mulla unelma ja You're in trouble.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook