YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Jukka Virtanen & Matti Kuusla 80 vuotta

Julkaistu perjantaina 05.07.2013 2 kommenttia 56 suositusta

tiistai 16.7. klo 22.00

Legendaarisen viihteentekijäkolmikon VEKin triosta sekä Jukka Virtanen että Matti ”Pikkis” Kuusla viettävät vuoden 2013 heinä-elokuussa 80-vuotissyntymäpäiviään. Kasikymppisten kunniaksi Teeman Elävä arkisto esittää kaksi hienoa tv-showta VEKin tuotannosta. Esitysvuorossa ovat puolituntiset viihteelliset musiikkiohjelmat ”Risteysasema” (1962) ja ”Loco-motion” (1966).

VEK, eli Jukka Virtanen (s.25.7.1933), Aarre Elo (s. 1934) ja Matti Kuusla (s. 7.8.1933) muodostivat 1960-luvulla viihteentekijäryhmän, jonka suurin menestys oli tv-ohjelma ”Lumilinna”. Ohjelma voitti kansainvälisen Montreux´n Kultaisen ruusun kilpailun vuonna 1965. Ryhmä toimi aktiivisesti vuosina 1961–1967 ja he olivat samalla Yleisradion TV-viihteen tekijäkaartin eräänlainen ydinryhmä. Jukka Virtasen ura on ollut pitkä. Hän on paitsi meritoitunut monipuolisena esiintyjänä, on hän myös mm. käsikirjoittaja, ohjaaja, sanoittaja, runoilija ja kääntäjä. Matti Kuusla on Virtasen lailla Uuden Iloisen Teatterin (UIT) perustajajäsen sekä armoitettu koomikko ja viihteentekijä. Myös Kuusla on käsikirjoittanut lukuisia tv-ohjelmia ja hänet muistetaan erityisesti mm. omasta 1980-luvun tv-sarjastaan ”Pikkis”, sekä aikaisemmista tunnetuista 1960-luvun viihdesarjoista ”Piikkis” (1964), ”Me krokotiilit” (1966), ”Me sisiliskot” (1967), ja Matti´s´how (1967), joissa VEK:n muut jäsenet vierailivat. Kuuslan viihteessä faktan ja fiktion raja hämärtyi, ellei kadonnut. Ohjelmat sisälsivät politiikan satiirisointia rohkealla ja uudella otteella.

Elävä arkiston kokonaisuuden ensimmäinen ohjelma Risteysasema (At The Junction, 1962) on kansainväliseen tyyliin tuotettu musiikkipitoinen viihdeohjelma. Siinä esiintyvät mm. Vieno Kekkonen, Brita Koivunen, Laila Kinnunen, Pirkko Mannola, Pentti Siimes, Tarmo Manni ja Ismo Kallio. Asemahallissa odotetaan junaa ja lauletaan tunnettuja tuon ajan hittejä.

Loco-motion (1966) on niin ikään käsikirjoitettu iskelmäohjelma. Se yhdistelee näyteltyjä esityksiä autenttiseen dokumentaariseen filmimateriaaliin tapahtumapaikkanaan anonyymi tehdas. Mukana ohjelmassa esiintyvät Kai Lind, The Four Cats, Danny ja The Renegades.

 

Lisää Elävässä arkistossa:

Kasikymppiset VEK veteraanit

Lisätietoa ohjelmasta

Risteysasema (1962) Suomen edustusohjelma Montreuxin Kultanen ruusu -kilpailuun, tuottajana VEK – Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. MV.

Loco-motion (1966) Rautaista viihdettä. Mukana Kai Lind, The Four Cats, Danny ja The Renegades. Musiikin johto Jaakko Salo. Ohjaajat Aarre Elo, Matti Kuusla ja Jukka Virtanen. MV.

Suosittele56 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

s. 1966

En ihan jokaista mainittua miestä asettaisi herrasmiestittelin omaavaksi. Ura on ollut monella kunniakas. Toimintavavoissa on tosin ajalle ominaista poliittista ja viinanhöyryistä hypeäkin, mikä ei oikein istu tämänpäivän meininkiin. Lapsellisuus kuultaa 60-70-luvun iloittelussa, mikä varmaankin heijastaa sodasta vieroittumisen loppuhetkiä?
Aikansa kutakin, mutta homma ei toimi enää nykysukupolvelle juuri mitenkään. Nostan hattua joka tapauksessa.

Atro Niiniluoto

Kunnioittavaa näyttää arkisto-ohjelmia Virtasen ja Kuuslan kunniaksi. Virtasen tunnistaa ainakin äänestä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook