YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Rantakuntoon!

Julkaistu tiistaina 12.03.2013 0 kommenttia 58 suositusta

Jytäjumppa on Out - aerobic ja moottorisahajumppa In!

tiistai 19.3. klo 21.55

”Elämäni kohtalokkain matka – eiköhän se matka ollut tv:n äärestä jääkaapille.”

Televisiolla on ollut aina merkittävä rooli kansakunnan fyysisen iskukyvyn ylläpitämisessä. Pian alkavan kesäkauden kunniaksi Teeman Elävä arkisto muistuttaa, että nyt viimeistään on korkea aika aloittaa jumppaprojekti kesän uimarannat mielessä. Ohjelmapakettimme tarjoaa rohkaisua ja kannustusta liikunnan iloihin eri vuosilta.

Paketin avauksesta vastaa Anne Sällylän ja Eeva Eerikäisen johdolla vuonna 1979 aloittanut valtavan suosion saanut Iltajumppa -ohjelma. Muodikkaissa jumppatrikoissa ja leveällä hymyllä vedetty iltajumppa heijasteli maailmalta 1970-luvun loppupuolella Suomeen saapuneita uusia liikunnallisia virtauksia, kuten aerobicia. Ohjelma oli tuotannossa TV2 -kanavalla vuosien 1979 ja 1983 välisenä aikana ja parhaimmillaan sillä oli miljoonayleisö.

Ravinto ja liikunta -ohjelmasarjan (vuodelta 1974) missioksi oli määritelty ”selvittää mitä muutoksia meillä itse kullakin on syytä tehdä ruokailuun ja liikuntaan liittyvissä tottumuksissamme”. Ohjelma näytti esimerkkihenkilöiden kautta havainnollisesti mikä on mennyt vikaan ja toisaalta mitä tulisi tehdä tilanteen parantamiseksi. Samalla varoitettiin tupakkaterrorismin ja tyhjien kaloreiden vaaroista. Ohjelman helmi on metsuri Urpo Jounilalle suunniteltu raskaaseen ja yksitoikkoiseen työhön monipuolisuutta tuova jumppa. Tupakka ja kahvi eivät riitä työmiehen taukojumpaksi!

Liikettä, liikettä vuodelta 1984 tutustuttaa katsojan Anne Sällylän johdolla uuteen muotitanssiin, aerobiciin. Aerobic on yhdysvaltalaisille astronauteille kehitetystä kuntojumpasta kehittynyt jumppatanssi, joka sai valtavan maailmanlaajuisen suosion.

Kuntovoimisteluun kannustava Kuntoruutu vuodelta 1973 tekee havainnon, että tiskauksen etukumaraisen asennon vastapainoksi kannattaa tehdä aika-ajoin hartiaseutua elvyttävä jumppa. Tämä onnistuu perheenemännälle mainiosti keittiötöiden lomassa. Tärkeää on myös muistaa sangon nostamisen, sekä silittämisen oikea ergonomia. Kokonaisuuden viimeinen ohjelma Jumppa (1988) näyttää, että 1980-luvun lopulla aerobic oli jo vakiinnuttanut asemansa liikuntamuotona. Nyt aerobicia on tarjolla Elina Torkon ja Tarja Rasimuksen johdolla jo kovakuntoisille.

Lisää Elävässä arkistossa:

"Perusasento. Valmiina. Nyt!"

Lisätietoa ohjelmasta

Iltajumppa (1979)
Anne Sällylä ja Eeva Eerikäinen ohjaavat rentouttavan kuntotuokion miellyttävän musiikin tahdissa. Viehättävät jumppaohjaajat vetivät aikoinaan runsaasti sekä nais- että miespuolisia katsojia ruudun ääreen.

Ravinto ja liikunta (1974)
Ohjelmassa esitetään minkälaisia muutoksia olisi hyvä tehdä ruokailuun ja liikuntaan liittyvissä tottumuksissamme. Esimerkkinä metsurin ruokavalio sekä selvitys hapen merkityksestä lihasten kestämiselle.

Liikettä, liikettä (1984)
Tanssityylejä esittelevässä ohjelmassa tutustutaan Anne Sällylän johdolla suosittua aerobic-jumppaan ja harrastetaan sitä. Haastateltavana on Tuija Holmström, joka on opiskellut kyseistä liikuntalajia USA:ssa.

Kuntoruutu (1973)
Ohjelmassa neuvotaan kuinka perheenäiti voi keittiössä kotitöiden lomassa tehdä joitakin voimisteluliikkeitä. MV.

Jumppa (1988)
Elina Torkko ja Tarja Rasimus ohjaavat aerobiciä kovakuntoisille.

Suosittele58 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook