YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Rockvideoista valistaen

Julkaistu torstaina 21.03.2013 2 kommenttia 68 suositusta

lauantai 30.3. klo 12.50

TV-arkiston Rockstop-videoraati vyöryttää kavalkadin ysäripoppia ja videoita. 1980-luvun lopun television kevyen musiikin ohjelmia suvereenisti hallinnut Rockstop oli tuotannossa vuosien 1987 ja 1992 välisenä aikana. Sen juontaja Heli Nevakare uurasti hiki stetsonissa kooten ohjelmaan suuren määrän maailman pop-musiikin tekijöiden tähdistön haastatteluja.

Entisajan televisiossa ennen konseptiohjelmien tuloa oli sallittua tehdä ohjelmia, joiden muoto oli polveileva ja vapaasti assosioivalle kriittisyydelle oli tilaa. Nykytelevision formaattiohjelmien virtaan verrattuna Rockstopin humoristinen ja rento ote onkin virkistävää katsottavaa. Rockstop pyrki journalismissaan aktiivisesti eroon suomirockin Helsinki–Tampere-keskeisyydestä ja esitteli myös marginaalisempaa tuotantoa.

TV-arkiston ohjelmassa Rockstopin kuvalevyraati avaa ikkunan kotimaiseen 1990-luvun alun popmusiikkiin ja videotuotantoihin. Raadissa muusikko-tuottaja Ile Kallio, teatteriohjaaja Eija-Elina Bergholm, esitys- ja showtekniikan ammattilainen Matti Sarapaltio ja Ne Luumäet -yhtyeen kitaristi Heko Luumäki ja arvostelevat musiikkivideoita ja opastavat havainnoimaan videoiden ulottuvuuksia - kieli poskessa. Raati antaa pisteitä miinus viidestä plus viiteen ja kellottaa sekuntikellolla kyllästymisaikansa. Arvioitavana videoina on Ressu Redfordin Kato mitä sä teit, Waltarin raskaampaa rockia edustava Good God, venäläisen Gruppa Djunan Lemon, Moon-yhtyeen video There´s no Magic, Ne Luumäet -yhtyeen Onnellinen perhe ja Nikke T:n Muistomyymälä. Välipalana mm, hiljennytään runouden pariin, kun Europe-yhtyeen Joey Tempest lausuu Edith Södergranin runon Månens hemlighet.

Ohjelman raatiosuuden päätyttyä esitetään vielä kansainvälisiä popvideoita ja kuullaan mm. Stingille ja Rushille töitä tehneen Stephen W. Taylorin mielipiteitä suomalaisesta popmusiikista. Phil Collinsin jälkeen puheenvuoron saa tuottajaguru Bruce Swedien, joka kertoo mm. Michael Jacksonin Thriller-levyn tekemisestä.

Lisää Elävässä arkistossa:

Rockstop tenttasi kasari- ja ysäritähdet

Lisätietoa ohjelmasta

Rockstop, videoraati (1992)
Videoraati. Raati arvostelee Ressu Redfordin, Waltarin, Gruppa Djunan, Moonin, Ne Luumäkien ja Nikke T:n videot. Stephen W Tayler arvioi suomalaisia yhtyeitä. Huipputuottaja Bruce Swedien kertoo työstään. Haastateltavana mm. laulajat Joey Tempest ja Phil Collins.

Suosittele68 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Muusikko

Jos aivan rehellisiä ollaan, niin YLEn ns. "rock-ohjelmat" olivat 1980-luvulla aivan hirveitä lukuunottamatta puhtaita live-konsertteja.

En muista, että Nevakare olisi ikinä haastatellut yhtäkään tuolloin kuuntelemaani artistia. Ei siis tietoakaan megasuosituista artisteista kuten U2, Big Country tai Madonna, vaan lähinnä suomalaista sukkahousuheviä tyyliin Zero Nine tai ruotsalaista karaoke-humppaa a la Europe. Nevakare osasi pettämättömästi löytää kaikkein kammottavimmat suomalaiset tai lähimaista tulleet ihmetykset ja ylistää ne maasta taivaaseen.

Tämä ohjelma on hyvä esimerkki sellaisesta 1980- ja 1990-luvun vaihteen suomalaisesta "rock-ohjelmasta", mistä ei löydy yhtäkään - siis ei yhtäkään kiinnostavaa videoklippiä. Jos sinä, hyvä lukija löydät, niin kerro ihmeessä!

Atro Niiniluoto

Kiva muistella klassikoita. Ennen esiintyjätkin olivat nuoria ja nättejä videoilla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook