YLE Teema

 

Elävä arkisto syksyllä 2010

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 kommenttia 218 suositusta

60-luvun starat

torstai 23.12. klo 19.00

Harri Hakasen vetämä ohjelma on tehty tinkimättömästi kieli poskessa. Nostalginen ja eri-ikäisiä kiinnostava viihdeohjelma hyödyntää hulvattomasti arkistojen aarteita ja pohdiskelee, miten tutut ja kummalliset ilmiöt ovat syntyneet ja muuttaneet meitä. Aiheina ovat muun muassa julkkikset, nuoriso, matkailu, urbanisaatio, hurvittelu, keksinnöt, hipit sekä hevi.

 

2.9. Elävä arkisto: 60-luvun starat
Suomessa ensimmäiset television popmusiikkiohjelmat syntyivät 1960-luvun puolivälin jälkeen, samoihin aikoihin kun maassamme vieraili lukuisia maailmantähtiä. Elävä arkisto -sarja näyttää tällä kertaa arkistojen aarteita 60-luvun tähtien vierailuista ja esiintymisistä Suomessa: esillä ovat muun muassa The Rolling Stones, The Hollies, Sam & Dave ja The Spencer Davis Group. Jakson haastatelussa on esimerkiksi television Valmiina...pyörii -ohjelmaa juontanut ja toimittanut Tapani Karhu.

 

9.9. Elävä arkisto: Hipit
Rauhaa ja rakkautta korostanut hippiaate ei saanut kovin vahvaa jalansijaa 60-luvun lopun Suomessa. Yleisradion arkistoista löytyvän materiaalin perusteella kukkaiskansaan suhtauduttiin tiedotusvälineissä lähinnä lempeällä huumorilla. Elävä arkisto -sarjassa nähdään ja kuullaan hippejä uutisissa, teatterin lavalla ja tv-studiossa. Haastateltavana on folk-ja protestilaulajasta luontevasti maamme ensimmäiseksi viralliseksi hipiksi julistettu Jukka Kuoppamäki.

 

16.9. Elävä arkisto: Disco
Kun souliin ja funkkiin keksittiin yhdistää konemainen komppi, syntyi diskomusiikki. Vaadittiin kuitenkin ajan tasalla olevia tiskijukkia, Saturday night fever -elokuva ja John Travolta ennen kuin diskoilusta tuli Suomessakin hyväksyttävää ja suosittua. Suomalaisia diskoartisteja oli vähän, eikä diskokansaa juuri kiinnostanut nähdä diskotähtiä elävänä, selviää tänään Elävä arkisto -sarjan jaksossa. Arkistomateriaalia nähdään muun muassa tanssikouluista, tanssiparketeilta ja Gloria Gaynorin Suomen keikalta. Kyseessä oli enemmänkin avoimmuutta edistänyt kulttuuri kuin ilmiö, toteaa jakson haastateltava, legendaarinen dj ja toimittaja Tapani Ripatti.

 

23.9. Elävä arkisto: Hevi on saatanasta
Helluntailaiset julkaisivat vuonna 1986 Rock'n'rollin maailma -nimisen kasetin, joka sisälsi painavaa tekstiä rockmusiikin, erityisesti hevin, saatanallisuudesta. Aiheesta oli toki puhuttu jo aiemminkin, ja kun Yhdysvalloissakin huolestuttiin hevin vaikutuksesta nuoriin, alkoivat tiedotusvälineet kiinnostua. Elävä arkisto -sarjassa tutkitaan tällä kertaa kuinka aihetta käsiteltiin televisiossa: mukana muun muassa W.A.S.P., Veltto Virtanen, Zero Nine ja Stryper. Haastateltavana on toimittaja Juho Juntunen, joka oli keskustelemassa hevin pahuudesta jo Kamoon-kielet poikki -ohjelmassa vuonna 1985.

 

30.9. Elävä arkisto: Purkka, jytä ja säihke
Värikkäät, säihkyvät esiintymisasut ja tarttuvat poprallatukset tekivät useista 70-luvun puolivälin brittiläisistä yhtyeistä suosittuja tuotepaketteja. Suomi nimettiin "maailman parhaaksi purkkamaaksi", ja kamerat seurasivat ahkerasti maassamme vierailleita esiintyjiä, joista Elävä arkisto -sarjan tämänkertaisessa jaksossa näkyvät muun muassa Gary Glitter, Mud, Rubettes sekä melkoista teinihysteriaa aiheuttanut Bay City Rollers. Harvoja suomalaisia glam rock -yhtyeitä edustaa Alwari Tuohitorvi, jonka Mika Sundqvist on jaksossa haastateltavana.

 

7.10. Elävä arkisto: Rockabilly
Teddyt, fiftarit, diinarit ja rokkarit ilmestyivät katukuvaan 1970-luvun lopulla, samoihin aikoihin kun nuorten huomiosta kilpailivat myös punk ja disko. 1950-luvun amerikkalainen rock'n'roll, pukeutuminen ja elokuvat antoivat vaikutteita Suomenkin teddynuorille. Vaikka ilmiö pian kaupallistui ja muuttui muodiksi, monille tärkeintä oli kuitenkin musiikki; suosituimmat yhtyeet olivat englantilaiset Matchbox ja Crazy Cavan'n'The Rhythm Rockers sekä suomalaiset Teddy & The Tigers ja Slippers.  Haastattelussa on Slippersin laulusolisti Keke.

 

14.10. Elävä arkisto: Video
1980-luku oli videon vahvaa aikaa. Arkistonäytteitä on koottu videonauhureista, videovuokrauksesta, kotivideokuvauksesta ja videolaista. Asiantuntijana videotaiteen parissa jo 1980-luvulta työskennellyt Perttu Rastas.
Video Elävässä arkistossa

 

21.10. Elävä arkisto: Urbanisaatio
Kun suomalaiset muuttivat maalta kaupunkiin, tarvittiin halpoja asuntoja ja suurempia kauppoja - niin syntyivät lähiöt ja ostoskeskukset. Entä miltä juppiaika tänä päivänä näyttää? Asiantuntijana aihetta pohtii professori Laura Kolbe.
Urbanisaatio Elävässä arkistossa

 

28.10. Elävä arkisto: Nuoriso
Elävä Arkisto -sarjan vanhoissa näytteissä tarkastellaan nuorisoa eri järjestöissä - niin hyvien kuin huonojenkin harrastusten parissa. Vieraana on nuorisotutkija Tommi Hoikkala.
Nuoriso Elävässä arkistossa

 

4.11. Elävä arkisto: Keksinnöt
Kuinka tietokoneet saapuivat Suomeen? Tietotekniikan lisäksi nähdään muun muassa suomalaiskeksintöjä, kuten marjarohmu ja savustuspussi! YLE:n arkistonäytteitä kommentoi tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen.
Keksinnöt Elävässä arkistossa

 

11.11. Elävä arkisto: Matkailu (ei uusintaa)
1960-luvulla alkanutta etelänmatkailua, itään suuntautunutta vodkaturismia ja nostalgista kotimaanmatkailua nostetaan tällä kertaa esiin YLE:n arkistoista. Asiantuntijana kestävän matkailun puolestapuhuja Tom Selänniemi.
Matkailu Elävässä arkistossa

 

18.11. Elävä arkisto: Julkkikset
Julkisuuden henkilöiden kuulumiset kiinnostavat, olivatpa he kotimaisia ta ulkomaisia. Elävän Arkiston julkkisjaksossa nähdään muun muassa Ryan O'Neal, Don Johnson, Tabe Slioor ja Virpi Miettinen. Vieraana Liana Kaarina.
Julkkikset Elävässä arkistossa

 

25.11. Elävä arkisto: Hurvittelut
Arkistonäytteissä kurkistetaan esimerkiksi Linnanmäen ja Särkänniemen ensimmäisiin vuosikymmeniin sekä suurten suomalaisten taikurimestarien temppujen ja sirkuksen maailmaan. Ohjelmassa vierailee Pikku Kakkosen Timo Taikurina tunnettu Timo Kulmakko.
Hurvittelut Elävässä arkistossa

 

12.12. Elävä arkisto: Muoti ja kauneus (vain uusintapaikalla!)
Elävä Arkisto -sarjassa nähdään suomalaisia missejä, menneiden aikojen muotia ja muotivillityksiä. Jakson vieraana on muodin ja kauneuden ammattilainen, Miss Eurooppa vuosimallia 1976, Riitta Väisänen.
Muoti ja kauneus Elävässä arkistossa

 

16.12. Elävä arkisto: TV-kilpailut
Tietokilpailut ovat olleet televisioviihteen ohjelmistoa jo kauan, samoin game show -ohjelmat. Elävässä Arkistossa nähdään suomalaisia kilpailemassa omituisissa lajeissa. Vieraana muun muassa Thilia Thaliasta tuttu Reijo Salminen.
TV-kilpailut Elävässä arkistossa

 

23.12. 60-luvun starat
Arkistojen aarteita 60-luvun tähtien vierailuista ja esiintymisistä Suomessa. Esillä ovat mm. The Rolling Stones ja The Hollies.

 

 

 

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: YLE Viihde
Tuottaja: Anssi Autio
Toimittaja: Harri Hakanen

Elävä arkisto

Suosittele218 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook