YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Tea Ista in memoriam

Julkaistu perjantaina 23.11.2012 1 kommenttia 100 suositusta

tiistai 25.2. klo 22.00

Teeman Elävä arkisto kunnioittaa Tea Istaa uusimalla televisioteatterin klassikon 1960-luvulta ja näyttelijättären haastattelun vuodelta 2012.

Televisioteatterin vuonna 1966 tekemä Iso keikka on tarina ikääntyvästä rakennusyrittäjästä, joka yhä haaveilee tekevänsä ison afäärin, elämänsä sijoituksen.

Tea Ista esittää yhden päivän aikana tapahtuvassa draamassa tytärtä ja Tauno Palo isää, rakennusyrittäjä Joe Manxia. Manx ei suostu hyväksymään liikemiehen otteensa herpaantumista vaan uskoo onnensa vielä kääntyvän ja omaisuuksien häämöttävän edessä.

Tosiasiassa isä joutuu jatkuvasti vippaamaan rahaa omalta tyttäreltään eikä pysty järjestämään tälle edes kunnon häitä. Vaimo (Kirsti Ortola) haluaisi miehensä ottavan hänelle tarjotun työpaikan, jolla sentään tulisi säällisesti toimeen, mutta Joe Manx ei suostu toisten palkolliseksi.

Vanhempiensa lisäksi tädiltään omaisuuden perinyt tytär elättää myös sulhasensa (Martti Järvinen), joka opiskelee sisätautilääkäriksi ja joutuu perinteiseen tapaan tekemään vuosien ajan käytännössä palkatonta sairaalapraktiikkaa.

Iso keikka, alkuperäiseltä nimeltään The Big Deal, on Paddy Chayefskyn televisiolle kirjoittama näytelmä. Tuottelias näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Chayefsky (1923–1981) tunnettiin ”kultakorvana” tarkan puhekielen tajunsa ansiosta. Hänet muistetaan muun muassa Oscar-palkituista elokuvista Marty (1955) ja Network – kasvot kuvaruudussa (1976). Seppo Loposen suomentaman näytelmän ovat ohjanneet Jack Witikka ja Jukka Sipilä.

Marko Gustafssonin haastattelussa Tea Ista kertoo urastaan, julkisuudesta ja muistelee illan tv-näytelmän tekemistä.

Kokonaisuus on aiemmin esitetty vuonna 2012 Tea Istan 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

Lisää Elävässä arkistossa:

Tea Ista tv:ssä ja valkokankaalla

 

Lisätietoa ohjelmasta

Iso keikka (1966) O: Jack Witikka, Jukka Sipilä. N: Tauno Palo, Tea Ista, Kirsti Ortola, Uljas Kandolin, Martti Järvinen. Mv, 56 minuuttia.

Arkistovieraana Tea Ista (2012) Toimittaja Marko Gustafsson

Suosittele100 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tea on kokenut näyttelemisessä paljon. Huomasin sen jo haastattelun aikana. Mielestäni hänellä on osuva rooli tyttärenä, joka rakastaa kaikkia: isäänsä, äitiään ja sulhastaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook