YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Toivedraama Viipurilaisen iltapäivä

Julkaistu tiistaina 18.02.2014 0 kommenttia 48 suositusta

Rauni Mollbergin ohjaama Viipurilaisen iltapäivä nosti Siiri Angerkosken ensi kertaa televisiossa toisenlaiseen päärooliin.

tiistai 25.3. klo 22.00

Kirjailija Iris Kähäri (19.3.1914–20.2.1995), jonka syntymästä on kulunut 100 vuotta, kirjoitti paljon menetetystä Viipurista sekä kaupunkina että kadotetun kodin vertauskuvana. Yksi hänen rakastetuimmista teksteistään on vuonna 1964 ilmestynyt romaani Viipurilaisen iltapäivä.

Rauni Mollberg, joka oli vuonna 1963 kiinnitetty Yleisradion Televisioteatterin ohjaajaksi, teki romaanista televisiosovituksen vuonna 1965; dramatisoinnin laati kirjailija Kähäri itse.

Teoksen viipurilainen on vanha Kaisu, joka viettää iltapäivänsä linja-autoasemalla ja hermostuttaa ihmiset tuttavallisella höpinällään. Yksinäisyyttä ja kodittomuutta poteva Kaisu hellii kauhtunutta kettupuuhkaansa: ”Tämä boa on niitä harvoja kapineita, mitä minulla on tallella Viipurista.”
Kaisu odottaa poikaansa, mutta samalla hän torjuu yksinäisyyttä ja hakee juttuseuraa asemahallin odottajista. ”Ihmiset kuuntelee kyllä, mutta ei kuule”, Kaisu toteaa pettyneenä.

Kaisun roolin esittää koskettavasti Siiri Angerkoski, jolle tämä oli ensimmäinen vakava päärooli televisiossa pitkän elokuvauran jälkeen. Suomielokuvan ronskina komediennena tunnettu Angerkoski teki Kaisusta hauraan, haavoittuvaisen ja itsepäisen vanhuksen. Asemahallin monipuolisesta ihmisgalleriasta löytyvät muun muassa Maija-Leena Soinne, Tarja-Tuulikki Tarsala, Rauno Ketonen, Maj-Britt Heljo, Leo Riuttu, Anja Pohjola ja Åke Lindman. Kaisun poikaa Putua esittää Keijo Komppa.

Viipurilaisen iltapäivä on esitetty televisiossa aiemmin vain kerran, 21.4.1965.

Lisätietoa ohjelmasta

Viipurilaisen iltapäivä (1965) N: Siiri Angerkoski, Keijo Komppa, Maija-Leena Soinne, Tarja-Tuulikki Tarsala, Maj-Britt Heljo, Leo Riuttu. Naamiointi Lilli Markkanen. Ohjaus Rauni Mollberg. Kirjoittanut Iris Kähäri. TV1 Teatteritoimitus.

Suosittele48 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook