YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Tuija-Maija Niskanen 70 vuotta

Julkaistu maanantaina 27.05.2013 0 kommenttia 57 suositusta

tiistai 11.6. klo 22.15

Teeman elävän arkiston illan kokonaisuus on omistettu 10. kesäkuuta 70-vuotispäiviään viettävälle elokuvaohjaaja Tuija-Maija Niskaselle. Niskanen on työskennellyt 1960-luvun lopusta alkaen Yleisradion Televisioteatterissa, jossa hän tuli tunnetuksi useiden TV-teatterin tuottamien klassikkonäytelmien ohjaajana. TV-draaman lisäksi Niskanen on ohjannut 1980-luvulla kaksi pitkää näytelmäelokuvaa Avskedet (Jäähyväiset) vuonna 1981 ja Mika Waltarin romaaniin pohjautuva Suuri Illusioni vuonna 1985. Teeman Kino Suomi näytti nämä elokuvat maaliskuussa. Fiktioelokuvien jälkeen Niskanen jatkoi ohjauksia TV-teatterille.

Maa jota ei ole (Landet som icke är) on Tuija-Maija Niskasen ohjaama ja Eija-Elina Bergholmin käsikirjoittama suurimuotoinen epookkidraama ja TV-elokuva, joka pohjautuu Edith Södergranin elämään. Elokuva lainaa nimensä Södergranin viimeiseksi jääneestä, Elmer Diktoniuksen Södergranin kuoleman jälkeen julkaisemasta samannimisestä runokokoelmasta.

Södergrania (1892-1923) pidetään yhtenä suomen ensimmäisistä modernistisista runoilijoista ja keskeisimpänä suomenruotsalaisena runoilijana. Södergran elämää varjosti sairaudet ja hän kuoli keuhkotautiin 31 vuotiaana. Södergranin Landet som icke är -runokokoelmassa julkaistut runot kertovat haaveista ja toiveista, mutta niiden pohjavire on sairauden ja kuoleman värittämä. Elokuvaa kuvattiin osin autenttisissa ympäristöissä, mm. Röykän sairaalassa, jossa Södergran vietti pitkiä aikoja elämänsä loppupuolella. Pääosaa elokuvassa esittää Pirkko Nurmi.

Lisätietoa ohjelmasta

Maa jota ei ole (1977). Tv-elokuva. Rooleissa mm. Pirkko Nurmi, Lena Lindén, Majlis Granlund ja Elmer Green. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen.

Suosittele57 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesäkino 2013

Kesällä kaikki rakastavat! …varsinkin Ansa ja Tauno. Sekä Nikander ja Ilona. Ja Paavali Pohja. Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa sekä Radio Suomen kesäsarjassa perehdytään kesällä 2013 suomalaiseen elokuvarakkauteen.

Sounds of the Seventies

1970-luku soi jykevänä BBC:n valtavien arkistojen aarteissa. Kymmenessä jaksossa mukana mm. T. Rex, Sweet, Slade, Mud, Suzi Quatro, Bay City Rollers, Bill Withers, Chic, Queen, Dr. Feelgood, Abba, Sparks, Kate Bush, Boney M, Clash, Ramones, Kraftwerk, Madness...

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook