YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Vanhat autot

Julkaistu tiistaina 18.02.2014 2 kommenttia 45 suositusta

1960-luvun Moottoriruudut vievät vanhojen autojen kiireettömään maailmaan.

tiistai 18.3. klo 21.50

Arkisto-ohjelmien autopaketti alkaa vuoden 1966 dokumentilla Auton synty, jossa näytetään auton valmistamisen koko prosessi autotehtaalta käyttötesteihin.

Suomi autoistui vauhdilla 1960-luvun aikana: vuosikymmenen ensimmäisen puoliskon aikana maamme autokanta kaksinkertaistui. Autovalistusta tarvittiin niin lehdissä kuin televisiossakin. Moottoriruutu-ohjelmassa esiteltiin markkinoilla olevia henkilöautoja hyvin perusteellisesti kuluttajanvalistuksen näkökulmasta. Arkistoillan esiteltäviksi autoiksi olemme valinneet Simcan, joka ohjelman mukaan joutui 1960-luvulla autokaupoissa mustamaalaavan täristyspropagandan kohteeksi; Volkswagen 1600SL:n, josta ei ensi katsomalla löydä moottoria sen paremmin edestä kuin takaakaan ja Opelin Kadettin, jonka uusi malli on ohjelman mukaan aivan eri vaunu kuin sotaa edeltäneet Opelit.

Autoistumisen myötä lisääntyivät myös liikenneonnettomuudet ja ruuhkat. Lyhytelokuvassa Liikennevakuutus (1967) varotetaan liikenneonnettomuuksista ja kerrotaan pakollisen liikennevakuutuksen periaatteet. Tilastojen mukaan joka kymmenes auto joutui vuosittain onnettomuuteen. Liikennevakuutuksen korvausmenoilla voitaisiin ohjelman mukaan rakentaa 2000 omakotitaloa joka vuosi tai vaikkapa kuivata suota noin 2,4 miljoonaa hehtaaria.

Lisää Elävässä arkistossa:

Neidit, ratin taakse, olkaa hyvät

Lisätietoa ohjelmasta

Auton synty (1966) Kuvaus Martti Tiukkanen. Äänitys Kalevi Salila. Leikkaus Kari Lehtonen. Asiantuntija Klaus Bremer. Selostus Matti Tuura. Suunnittelu ja ohjaus Pehr Snellman ja Matti Lehti. Tuotanto TV2.
Moottoriruutu: Simca 1000 LE (1965) Ohjaus Antero Karapalo. Toimittaja Pertti Moll. Tuotanto TV2.
Moottoriruutu: Volkswagen 1600 SL (1965) Ohjaus Antero Karapalo. Toimittaja Pertti Moll. Tuotanto TV2.
Moottoriruutu: Opel Kadett (1966) Ohjaus Antero Karapalo. Toimittaja Pertti Moll. Tuotanto TV2.
Liikennevakuutus (1967) Suunnittelu ja toteutus Erkko Kivikoski ja Pentti Ojala. Tuotanto Fennada-Junior. Tilaaja Liikennevakuutusyhdistys.

Löydä lisää:

liikenne, autoilu, 1960-luku
Suosittele45 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Autotehtaassa työ on totista. Autoloru Simcasta on perinnettä. Muistan myös samanmerkkisen leikkiauton lapsuudestani.

Anonyymi

Mahdottoman hauskoja dokumentteja kaikessa kotikutoisuudessaan.
Voi kun sarja vielä jatkuisi. Olisi mainiota nähdä myös jonkin amerikkalaisen auton koeajo kommentteineen, tuolloinhan ne olivat mittasuhteiltaan kuin toiselta planeetalta eurooppalaisiin nähden.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook