YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

5.2. Teemalauantai: Taiteilijaelämää

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 1 kommenttia 225 suositusta

Taiteilijaelämää ja katujen taidetta Bukarestissa ja New Yorkissa.

lauantai 5.2. klo 21

Teemalauantai on omistettu kahdelle katutaiteilijalle: romanialaiselle Ion B:lle ja newyorkilaiselle Basquiatille.

Dokumenttielokuva The World According to Ion B. eli Ion B:n maailma voitti viime syksynä tv-alan arvostetuimpiin kuuluvan Emmy-palkinnon kansainvälisten taideohjelmien sarjassa. Alexander Nanaun ohjaama dokumentti kertoo kodittomasta romanialaisesta taiteilijasta Ion B:stä, jonka jätepaperista tekemistä huikeista kollaaseista on yhtäkkiä tullut taidemaailman uusi sensaatio.

Ion Bârlădeanu on yli 60-vuotias mies, joka asustaa bukarestilaisessa roskakuilussa ‒ samalla hän on taiteellisen läpimurron kynnyksellä! Hän kutsuu itseään ohjaajaksi, kollaasejaan elokuviksi ja sivistystään pullosta saaduksi. Haudankaivajasta kodittomaksi kulkuriksi edennyt auteur on omissa oloissaan luonut mittavan ja omaperäisen taiteellisen tuotannon.

Bârlădeanu on luonut pienoistodellisuuttaan 1970-luvulta alkaen materiaalista, jonka muut heittivät pois. Satojen kollaasien kokoelmassa tutut tähdet lyövät satiirisesti kättä kommunismin ajan kuvaston kanssa. Ceauşescun kuvien rinnalla lehtikuvat Steve McQueenista ja Jean-Paul Belmondosta symboloivat vapautta.

Taidemaailma pyrkii nyt saamaan otteen yli 20 vuotta kadulla eläneestä eksentrikosta. Romaniassa pop-estetiikka pääsi valloilleen vasta kommunismin kaaduttua, mutta Bârlădeanun töissä voi alusta asti nähdä pop-taidetta, dadaa ja surrealismia. Warholin kaltaisia esikuvia hän ei kumarra koska ei niitä tunne.

Ion B:n maailma on Romanian HBO:n, YLE Teeman, SVT:n ja Avron yhteistuotanto.

Dokumentin toinen lähetys on tiistaina 15.2. klo 23.05.

Illan pitkä elokuva Basquiat kertoo toisesta kadulta löydetystä taiteilijasta, Andy Warholin suojatiksi päätyneestä graffititaiteilijasta Jean-Michel Basquaitista. Basquiat (1960-1988) koki meteoriittimaisen nousun ja tuhon 1980-luvun New Yorkin taidepiireissä. Uusekspressionistien kärkinimiin kuuluneen Basquiatin tuhosivat huumeet.

Basquiatista kertovan elokuvan on ohjannut itsekin nykytaiteen huippunimiin kuuluva Julian Schnabel. Nimiosaa esittää Jeffrey Wright. Muissa osissa nähdään muun muassa Michael Wincott, Benicio Del Toro, Dennis Hopper, Gary Oldman, Parker Posey ja Courtney Love. Andy Warholia näyttelee David Bowie. Elokuva valmistui vuonna 1996.

Lue lisää:

Ion B:n maailman ohjaajan Alexander Nanaun haastattelu.

The World According to Ion B: ohjelman kotisivut

Suosittele225 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

"Lahjakkuus kyllä löytää tiensä esiin"

Ion B:n maailma -dokumentin ohjaaja Alexander Nanau oli Teeman vieraana Helsingissä. Haastattelussa hän kertoo, miten dokumentti syntyi ja mitä hän ajattelee kollaasitaiteilijasta elokuvantekijänä.

Kommentit

Rymo

Kiitos, loistava dokumentti Ion B:stä.
Kolahti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook