YLE Teema

 

Lauantain Kino

Exodus

Julkaistu perjantaina 13.05.2011 1 kommenttia 180 suositusta

lauantai 13.8. klo 21

Exodus on Otto Premingerin vuonna 1960 ohjaama suurelokuva, joka perustuu Leon Urisin menestysromaaniin. Se kertoo Israelin valtion synnystä 1940-luvun lopulla. Juoni keskittyy ensin juutalaisia laittomasti kuljettavan Exodus-laivan matkaan Kyproksesta Palestiinaan ja sitten juutalaisten, brittiarmeijan ja arabien välisiin yhteenottoihin. Pääosaa esittää Paul Newman.

Exodus sisältää sen tekoajalle ominaisten mammuttifilmien tyypilliset hyvät ja huonot puolet. Se on huolellisesti ja näyttävästi rakennettu eepos, mutta ihmisiä ja tapahtumia on siinä yksinkertaisesti niin paljon, että yli kolmen tunnin kestosta huolimatta henkilöt ja tapahtumat eivät saa kovinkaan syvällistä käsittelyä.

Ernest Goldin tenhoava musiikki palkittiin Oscarilla. Paul Newmanin ohella pääosia esittävät Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford, Lee J. Cobb ja Sal Mineo. 

Lisätietoa ohjelmasta

Exodus (USA 1960). O: Otto Preminger. N: Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Lee. J. Cobb, Sal Mineo.

Suosittele180 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Arabian Lawrence (K15)

David Leanin seitsemän Oscarin jättieepos nuoren brittiupseerin vaiheista Arabiassa ensimmäisen maailmansodan aikaan. Nimiosassa on Peter O'Toole.

Kohtalon tuomio (12)

Kulkuri, aviovaimo ja juoni aviomiehen murhaamiseksi. Tiivistunnelmainen rikostrilleri perustuu James M. Cainin romaaniin, pääosassa Lana Turner uransa parhaassa roolissa.

Kommentit

Filmin ystävä

Kiitos YLE Teemalle, että esitätte Exoduksen. Ihana elokuva ja upeat näyttelijät. Olen yrittänyt löytää filmin dvd:nä, vaan ei ole onnistunut. Tämä on klassikko ja kertoo ajoista, jotka on hyvä kerrata historiansa vuoksi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook