YLE Teema

 

Kino Klassikko

Faaraoiden maa (7)

Julkaistu keskiviikkona 12.03.2014 0 kommenttia 39 suositusta

sunnuntai 6.4. klo 18.00

Teeman spektaakkeli-sarjan päättää Howard Hawksin vuonna 1955 ohjaama Faaraoiden maa (Land of the Pharaohs), jonka pääosia esittävät Jack Hawkins ja hyvin nuori Joan Collins. Yhtenä käsikirjoittajana toimi ohjaajan hyvä ystävä, Nobel-palkittu kirjailija William Faulkner, mutta myöhemmin Hawks harmitteli, ettei hänellä ollut yhtään asiantuntijaa, joka olisi kertonut mitä faaraot oikeasti tekivät.

Elokuvan päähenkilö on faarao Khufu (kreikkalaisittain Kheops), joka huolestuu kuolemanjälkeisestä elämästään kun kuninkaiden haudat varotoimista huolimatta tulevat säännönmukaisesti ryöstetyiksi. Faarao alkaa rakennuttaa itselleen ja aarteilleen valtavaa pyramidia ansoineen ja kätköineen, mutta hänen kunnianhimoinen vaimonsa heittää omia kapuloita rattaisiin.

Elokuvan ohjaaja Howard Hawks kunnostautui elokuvan kaikkien lajityyppien parissa – usein sanotaankin, että Hawks teki parhaan amerikkalaisen elokuvan jokaisessa lajityypissä. Faaraoiden maa oli hänen ainoa historiallinen spektaakkelinsa ja vaikka se ei kuulu tuon vaikeasti hallittavan lajin ehdottomiin huippuihin, tarjoaa se kiinnostavan ja värikkään näkemyksen Egyptin muinaishistoriasta.

Spektaakkelien tyyliin Faaraoiden maa on jykevän näyttävää työtä, joka ottaa kaiken irti muhkeista lavasteistaan ja suurista väkijoukoistaan. Näitä jaksoja Hawks itsekin piti hienoina, mutta elokuvasta tuli joka tapauksessa ohjaajan pitkän uran ensimmäinen iso taloudellinen floppi. Niinpä Hawks piti neljän vuoden tauon ennen paluuta elokuvan pariin lännenelokuvan suurella mestariteoksella Rio Bravo.

Lisätietoa ohjelmasta

(Land of the Pharaohs/USA 1955) O: Howard Hawks. N: Jack Hawkins, Joan Collins.

Suosittele39 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook