YLE Teema

 

Forsytein taru

Julkaistu tiistaina 08.12.2009 0 kommenttia 362 suositusta

Viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva 13-osainen draamasarja tulkitsee raikkaasti Nobel-palkitun John Galsworthyn klassikkoa

Sarjapaketti: Forsytein taru 10-13

Tarina kertoo Forsytein suvun vaiheista 50 vuoden aikana. Samalla se peilaa aikakauden yhteiskunnallista muutosta ja poliittista kaaosta.

Vauras Soames Forsyte rakastuu köyhään Ireneen. Perheensä neuvosta Irene suostuu Soamesin vaimoksi, mutta liitto ei ole onnellinen. Neljän vuoden jälkeen Irene on tyytymätön, sillä hän ei rakasta miestään. Soames yrittää voittaa Irenen kiintymyksen, mutta Irenen sydän kaipaa vapauteen. Soamesin serkku Jolyon on lähempänä Irenen sydäntä. Neuvoton Soames kuuntelee serkkunsa sulhasen Philin ehdotusta ja rakennuttaa vaimolleen talon maaseudulle. Irenelle sekin on vankila. Rakennusvaiheessa Phil ja Irene rakastuvat ja suhde johtaa perheskandaaliin. Soames yrittää oikeusteitse päästä irti häpeällisestä liitostaan ja kohtelee samalla Ireneä julmasti. Phil puolustaa rakastettuaan, mutta tragedia vie miehen. Pääseekö yksin jäänyt Irene koskaan yli perheskandaalin ja saako hän vapautensa?

Tarina tulvii rakkautta, valtataistelua ja petoksia.

1/13: Perhejuhla. Varakkaassa Forsytein perheessä valmistaudutaan juhlimaan Winifredin kihlautumista pennittömän Montague Dartien kanssa.

2/13: Uusia tuulia. Irene suostuu lopulta Soamesin vaimoksi. June Forsythe kihlautuuu boheemin arkkitehdin Philip Bosinneyn kanssa, jonka Soames pestaa suunnitemaan komean talon, piristääkseen Ireneä.

3/13: Onnen etsijät. Robin Hillille tuleva talo on rakenteilla ja Soames huomaa harmikseen, että arkkitehti Bosinney vähät välittää alkuperäisestä kustannusarviosta.

4/13: Onnettomuuksia. Oikeusjuttu Bosinneyä vastaan on tulossa ratkaisuunsa, kun Soames päätyy mustasukkaisuuden puuskassaan epätoivoiseen tekoon. Kostonhimoinen Bosinney lähtee etsimään Soamesia tämän klubilta.

5/13: Katkera kaipuu. Irene jättää Soamesin ja ryhtyy elättämään itseään musiikinopettajana. Vanha Jolyon ostaa Robin Hillin talon ja kokoaa perhettä taas yhteen.

6/13: Päätöksiä. Vanha Jolyon jättää Irenelle huomattavan perinnön, mikä närkästyttää muuta sukua. Soames haluaisi perillisen ja löytääkin sopivan vaimokandidaatin. Dartie joutuu pakenemaan velkojiaan Etelä-Amerikkaan.

7/13: Itkevä sydän. Soames käy Irenen luona ja koettaa taivutella häntä palaamaan luokseen. Irene pakenee kauhuissaan Pariisiin, mutta saa kintereilleen niin nuoren Jolyonin kuin Soamesin palkkaaman yksityisetsivänkin.

8/13: Ylpeä isä. Irene suostuu viimein eroon ja Soames voi nyt viedä vihille Annetten. Nuori Jolyon ja Irene astuvat myös avioon ja heille syntyy poika, Jon. Annette synnyttää Soamesille kaivatun perillisen.

9/13: Serkukset. Forsytein perhetapaamisessa seitsemänvuotias Fleur tapaa nuoren serkkunsa Jonin. He tapaavat uudelleen 11 vuotta myöhemmin - ja rakastuvat. Myös Annette saa uuden ihailijan.

10/13: Sydämen ääni. Vanhemmat sukulaiset ryhtyvät juonimaan pitääkseen Fleurin ja Jonin loitolla toisistaan. Dartie katsoo asiakseen vihjata Soamesille Annetten ja Profondin suhteesta.

11/13: Kohtalon kourissa. Dartie kokee elämänsä hetken pelipöydässä, mutta onni jää lyhytaikaiseksi. Nuori Jolyon kertoo Fleurille sairaudestaan ja pyytää tätä jättämään Jonin. Tytöllä on kuitenkin aivan eri tuumat.

12/13: Paljastuksia. Winifred kutsuu kaikki krikettiotteluun, jossa Soames saa kuulla synkkiä uutisia. Jolyon näkee Jonin ja Fleurin yhdessä ja raivostuu huomatessaan Fleurin valehdelleen hänelle.

13/13: Anteeksianto. Annette palaa Pariisista ja kehottaa Fleuria naimaan hyvän miehen, intohimoista rakkautta voi etsiä muualtakin. Fleur päättääkin noudattaa neuvoa. Soames ja Irene ottavat askeleen sovinnon tiellä.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Forsyte Saga, Iso-Britannia 2002)

Tuotanto: Granada Television.

Ohjaus: Christopher Menaul ja Dave Moore.

Pääosissa: Damian Lewis, Gina McKee, Rupert Graves, Ioan Gruffudd.

Käsikirjoitus: Stephen Mallatratt.

Suosittele362 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook