YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Täydellinen maailma verkossa

Julkaistu keskiviikkona 14.04.2010 0 kommenttia 248 suositusta

perjantai 28.5. klo 21.55, uusinta su 30.5. klo 9.50

Teema esittää äärimmäisen ajankohtaisen dokumentin verkon monenlaisista virtuaaliparatiiseista, joissa ihmiset syntyvät, elävät ja kuolevat. Verkossa rakastutaan ystävystytään, pelataan, käydään kauppaa ja tehdään töitä. Joillekin ne ovat lähes ainut todellisuus, mutta kuinka aito tai todellinen virtuaalimaailma voi oikeastaan olla?

Ihmisillä on aina ollut taipumus luoda utopioita. World of Warcraft, EVE, Mataplace, UWorld ja Second Life ovat oman aikamme luomuksia. Etymologisesti kreikan kielestä juontuva utopia-sana tarkoittaa ”paikkaa jota ei ole”. Minkälaisen virtuaalimaailman – utopian – sinä loisit?

Utopian kuvauksiin on kiteytetty kautta aikain valitsevat ihanteet. Kuvataiteet ja kirjallisuus ovat olleet utopioiden ilmaisukanavia, mutta nyt nämä toiset todellisuudet luodaan verkossa. Voit ohikiitävän ajatuksen pohjalta luoda oman universumisi ja rajana on vain ihmisen mieli, mutta ovatko sisältönä enää ihanteet?

Femke Woltingin ja Jorien van Nesin dokumentissa lähestytään virtuaalimaailmaa niin emotionaalisesta kuin intellektuaalisesta näkökulmasta. Lainsäädäntö- ja sananvapauskysymyksiä pohditaan sosiaalisten ja tunne-elämän vaikutusten ohella.

Virtuaalimaailman onttoon avaruuteen voi huutaa kaiken sisimmästään, mutta vastaako sieltä kukaan? Syntyy välittämisen ja jakamisen illuusio, ja kun se särkyy, voi pettymys olla karvaan karu – peräti tuhoava.

Lisätietoa ohjelmasta

Täydellinen maailma verkossa (Another Perfect World). Tuotanto: Submarine Production / yhteistuottajina Channel 4, NRK, SBS, SVT ja YLE. Hollanti, 2009.

Suosittele248 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook