YLE Teema

 

Dokumenttielokuvien helmiä

Gabriel Orozco

Julkaistu maanantaina 12.04.2010 0 kommenttia 214 suositusta

pe 23.4. klo 21.50, uusinta su 25.4. klo 10.15

Muotokuva sukupolvensa johtavaksi käsitetaiteilijaksi kutsutusta meksikolaisesta Gabriel Orozcosta. Dokumentissa seurataan Orozcon työskentelyä sekä kutsutaan katsojat tutkiskelemaan kulutusta ja teknologiaa palvovan maailmamme pinnanalaista todellisuutta.

Gabriel Orozcon käsite- ja videotaide, veistokset ja valokuvat rakentavat surrealistisia kuvia teollistuneista ja vieraantuneista maisemista. Dokumentissa Orozcon syvällinen persoonallisuus pääsee esiin taiteen syvempää luonnetta pohdiskeltaessa. Taide palvelee sekä taitelijaa että taideteoksen katselijaa tuomalla merkitystä arkisen elämämme sekasortoon. Se saattaa muuttaa tapaa, jolla ihminen kohtaa todellisuuden, Orozco tuumii.

Orozcon teokset herättävät katsojissa mielleyhtymiä usein epätavallisten ja mitättömiltä tuntuvien esineiden avulla. Hänen installaationsa mahdollistavat vuorovaikutuksen yleisön ja teoksen välillä.

Ohjaaja Juan Carlos Martín on Orozcon lapsuudenystävä. Dokumentti Orozcosta on Martínin ensimmäinen dokumenttiohjaus sitten kouluaikojen. Hän teki kymmenkunta vuotta mainos- ja musiikkivideoita. Elokuva on palkittu muun muassa Meksikon ja Miamin elokuvafestivaaleilla sekä kansainvälisillä Morelia- ja Guadalajara-festivaaleilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Gabriel orozco. Ohjaus Juan Carlos Martín. Tuotanto Celluloid Dreams, Meksiko 2002.

Suosittele214 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook