YLE Teema

 

Göringin sauva

Julkaistu keskiviikkona 19.01.2011 0 kommenttia 253 suositusta

torstai 27.12. klo 20.20

Pia Andellin ohjaama Göringin sauva kertoo nuoren ja siekailemattoman TK-kuvaajan Felix Forsmanin mieleenpainuvimmasta kuvauskeikasta, salaisesta komennuksesta Saksaan. Adolf Hitler oli vieraillut Suomessa Mannerheimin 75-vuotispäivillä, ja kesäkuun lopulla 1942 Mannerheim teki vastavierailun Kolmanteen valtakuntaan. Hän tapasi Hitlerin lisäksi Hermann Göringin ja koko joukon muita natsi-Saksan merkkihenkilöitä. Forsman kuvasi matkalla kaiken: Hitlerin, Göringin, sotaakäyvän Berliinin, Ufan elokuvastudiot ja Leni Riefenstahlin, Hitlerin Sudenpesän...

Matkan kuvamateriaalista leikattu uutiskatsaus numero 52 päätyi valmistuttuaan nopeasti esityskieltoon, jossa se oli vuoteen 2007 saakka. Nyt on aika katsoa uudelleen alkuperäistä materiaalia tuosta salaperäisestä matkasta - ensi kerran julkisesti sen kuvaamisen jälkeen.

Pia Andellin ohjaama historiallinen dokumenttielokuva välittää nuoren miehen henkilökohtaisen kokemuksen: mitä on olla sodan keskellä, maailmanpolitiikan polttopisteessä, tilanteissa joita ei olisi voinut kuvitellakaan ja joissa ei ollut mahdollista epäonnistua.

"Andell on koonnut tyylikkään palapelinsä arkistoista kaivetusta kuvamateriaalista, Forsmanin haastattelusta ja dramatisoiduista tuokiokuvista. Minäkertojan äänen pehmeys ja tupakan hillityn harmaa savu luovat viettelevää film noir -tunnelmaa. Göringin sauva tuo historiaa katsojan silmien eteen hätkähdyttävällä tavalla." (DocPoint-festivaalin katalogista 2010)

 

Göringin sauva on Of Course My Filmsin ja Teeman yhteistuotanto. Se sai televisioensi-iltansa 15.1.2011 DocPoint-teemalauantaissa.

Lisätietoa ohjelmasta

Göringin sauva. Ohjaus: Pia Andell, 2010. Kuvaus: Felix Forsman ja Pekka Uotila. Kertoja: Martin Bahne. Leikkaus: Tuula Kuittinen. Tuotanto: Of Course My Films / YLE Teema

Suosittele253 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook