YLE Teema

 

Kino Suomi

Haluan rakastaa, Peter (12)

Julkaistu keskiviikkona 30.11.2011 0 kommenttia 183 suositusta

Matti Kassilan ohjaama Aila Meriluodon kirjaan pohjautuva rakkauselokuva linkittää kaksi ikätoveria: ohjaaja ja kirjailija viettävät 90-vuotispäiviään parin päivän välein.

torstai 9.1. klo 21.55

Tea Istan tähdittämä elokuva juhlistaa kirjailija Aila Meriluodon (10.1.1924) ja ohjaaja Matti Kassilan (12.1.1924) syntymäpäiviä.

Sanna Auhti on ruotsalaisessa pikkukaupungissa asuva suomalainen leskirouva, kouluikäisten lasten yksinhuoltaja, joka kärsii lemmenkaipuusta ja sukupuolisesta tyhjiöstä. Hän löytää haluilleen kohteen eksoottisen komeasta baltialaisesta lääkäristä, mutta suhteen intohimo palaa nopeasti loppuun.

Haluan rakastaa Peter oli 1970-luvun alun eroottinen kotimainen kohuelokuva, jossa Tea Istan pääroolia pidettiin poikkeuksellisen rohkeana. Ista oli tuolloin 40-vuotias, ja eroottissävyisissä rooleissa oli totuttu näkemään vain huomattavasti nuorempia naisnäyttelijöitä. Lisäksi Ista oli arvostettu Kansallisteatterin näyttelijä, jonka edellisestä elokuvaroolista oli kulunut jo seitsemän vuotta.

Rohkeus kannatti, sillä Sanna Auhtin rooli toi Tea Istalle parhaan naisnäyttelijän Jussi-patsaan; edellisen Jussinsa hän oli saanut vuonna 1958 elokuvasta Mies tältä tähdeltä. Himon kohteena, elokuvan Peterinä, nähdään Paul Osipow. Taidemaalarina paremmin tunnettu Osipow näyttelee miespääosaa myös Risto Jarvan elokuvassa Työmiehen päiväkirja vuonna 1967, ja hänellä on pieni rooli myös Jarvan elokuvissa Kun taivas putoaa (1972) ja Mies joka ei osannut sanoa ei (1975). Peterissä ohjaaja ei ollut tyytyväinen Osipowin replikointiin, ja koko dialogin onkin jälkiäänityksessä puhunut Matti Oravisto.

Ohjaaja Matti Kassila laati elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Panu Rajalan kanssa Aila Meriluodon romaanista Peter, Peter (1971). Myöhemmissä päiväkirjateoksissaan Meriluoto on paljastanut teoksen elämäkerralliset yhteydet: hän asui avioeronsa jälkeen Ruotsissa yli kymmenen vuotta, ja hänellä oli romaanin kuvaama lyhyt suhde virolaissyntyisen kirjalija-lääkäri Mart Sarnetin kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Haluan rakastaa, Peter (Suomi 1972). Ohjaus Matti Kassila. Pääosissa Tea Ista, Paul Osipow.

Suosittele183 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

11.1. Teemalauantai: Kolmen Palmun ilta

Teema esittää Matti Kassilan 90-vuotissyntymäpäivän aattona koko alkuperäisen Palmu-trilogian: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…”

Elävä arkisto: Matti Kassila 90 vuotta 1/2

Ohjaajalegenda Matti Kassilan 90-vuotispäivän kunniaksi Elävä arkisto on koonnut kaksi paketillista harvoin nähtyjä lyhytelokuvia ja kuriositeetteja Kassilan uran varrelta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook