YLE Teema

 

Kino Suomi

Hellyys (16)

Julkaistu keskiviikkona 27.02.2013 0 kommenttia 71 suositusta

torstai 14.3. klo 22.00

Kino Suomen kevään juhlakalun, 80 vuotta täyttäneen Jörn Donnerin (s. 5.2.1933) ohjausten sarja päättyy elokuvaan Hellyys (1972). Se päättää myös Donnerin kohutun eroottisten elokuvien sarjan, joka alkoi elokuvalla Mustaa valkoisella.

Hellyys on kepeä eroottinen komedia, joka käynnistyy keski-ikäisen autokauppiaan Petterin (Jörn Donner) herätessä krapulanhuuruisena sängyssä vieressään Liisa (Kirsti Wallasvaara), Petterin avovaimo – niin ikään heikkovointisena. Petteri kauhistuu huomatessaan, että hänellä on nimettömässään sormus, sillä hän on vannonut, ettei enää menisi naimisiin. Pikku hiljaa kuvio alkaa kirkastua. Selviää, että he ovat käyneet edellisenä iltana vihillä ja juhlineet rankasti sen jälkeen. Petteri on tuonut kotiin myös yövieraan (Marja Packalén), joka herää alastomana vierashuoneessa. Suivaantunut Liisa haluaa välittömästi avioeron.

Aamutoimet keskeyttää ovikelloa soittava vakuutusmies (Jukka Sipilä), joka esittelee erilaisia turvavaihtoehtoja krapulaansa voihkivalle Petterille, sitten Liisalle, joka sanoo tarvitsevansa vakuutusta vain epäonnistuneita aviomiehiä varten. Puolisot kuitenkin lähentyvät toisiaan saunomisen jälkeen ja pohtivat haluavansa lapsen. Lopussa heidän ystävänsä tunkeutuvat taloon yllätysjuhlan merkeissä, ja Liisa ja Petteri lähtevät taksilla hotelliin, koska Liisa haluaa "saada lapsen ja nyt heti".

Jörn Donner Productions toi ensi-iltaan helmikuussa 1972 viikon väliajoin kaksi elokuvaa. Ensiksi näytettiin Eija-Elina Bergholmin Marja pieni! ja sen jälkeen Hellyys, jonka Donner oli itse käsikirjoittanut. Marja pieni! -elokuvasta tuli vastoin odotuksia menestyneempi kuin Hellyydestä, jonka tuottama tappio korvautui Bergholmin ohjaaman elokuvan voitolla.

Hellyys tehtiin nopealla aikataululla; kuvaukset alkoivat joulun jälkeen 1971, ja elokuva oli elokuvatarkastamossa jo helmikuussa 1972. Donner teki seuraavana vuonna Hellyydestä uuden version Ruotsissa nimellä Baksmälla (Krapula) yhteistyössä Swedish Filmproductionsin kanssa. Tässäkin elokuvassa Donner näytteli itse pääroolin, mutta muut näyttelijät korvattiin ruotsalaisilla. Naispääosaan palkattiin eroottinen kohunäyttelijä Diana Kjær, mutta elokuva ei menestynyt taloudellisesti.

Elokuvasta tehtiin vielä vuonna 1978 Britanniassa kolmaskin, yhä rohkeampi versio nimellä Lovelier than Love, jossa naispääosassa oli edelleen Diana Kjær ja miespääosassa Donner salanimellä Björn Thunder. Tämän elokuvan tekemiseen Donner ei kuitenkaan itse muuten osallistunut.

Lisätietoa ohjelmasta

Hellyys, Suomi 1972. O: Jörn Donner. N: Jörn Donner, Kirsti Wallasvaara, Marja Packalén, Meri Oravisto, Vesa-Matti Loiri.

Suosittele71 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sota ja rakkaus (12)

Woody Allen on pelkurimainen tsaarin ajan neurootikko, joka aikoo murhata Venäjälle hyökänneen Napoleonin. Slapstick-huumoria, klassista venäläistä kirjallisuutta, filosofisia keskusteluja ja elokuvaviitteitä luovasti yhdistelevän komedian naispääosassa on Diane Keaton.

16.3. Teemalauantai: Paluu sodasta

Kaksi kertomusta kymmenen vuotta sitten alkaneen Irakin sodan amerikkalaissotilaista: Mallisotilas-dokumentin "poster girl" Robynn Murray palasi sodasta psyykkisesti raunioituneena, Sotilaan viimeinen matka -elokuvan Chance tuotiin kotiin ruumisarkussa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook