YLE Teema

 

Historiadokumentti

Marokon sissi Abd el-Krim (13)

Julkaistu sunnuntaina 12.12.2010 0 kommenttia 201 suositusta

perjantai 10.8. klo 19.00

Kolmatta Rifin sotaa käytiin Marokossa 1920-luvulla. Sissipäälliköksi ryhtynyt journalisti Abd el-Krim taisteli berberien johtajana ylivoimaisia joukkoja vastaan kuusi vuotta - ensin hän nöyryytti Espanjan siirtomaa-armeijan mutta joutui lopulta antautumaan Ranskan liityttyä sotaan mukaan. Rifin sota on jäänyt mediassa Vietnamin, Algerian ja Indokiinan sotien varjoon, mutta sillä oli kauaskantoiset seuraukset 1900-luvun historiaan.

Sodassa kuoli tuhansia, ja Rifin siviiliväestö joutui myös kemiallisen sodankäynnin uhriksi. Sota maksoi sievoisen omaisuuden, johti Espanjassa sotilasvallankaappaukseen ja diktatuuriin ja näytti Saksan armeijalle esimerkkiä, miten sotaa käydään. Hirveästä hinnasta huolimatta sota näytti myös mallia niille, jotka toivoivat vapautuvansa kolonialismin ikeestä. Muiden muassa Ho Tsi Minh, Mao Zedong ja Che Guevara ovat nimenneet Abd el-Krimin yhdeksi esikuvakseen.

Ranskalaisdokumentti kertoo sodan taustoista, Espanjan siirtomaahallinnon rikoksista ja epätoivoisesta taistelusta. Melillan kaupunki Marokossa kuuluu yhä Espanjaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: ISKRA/ARTE, Ranska.

Löydä lisää:

Marokko
Suosittele201 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook