YLE Teema

 

Hotel des Invalides

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 203 suositusta

Perjantai 13.8. klo 21.30, uusinta su 15.8. klo 13.50

Georges Franju: Hôtel des Invalides (Hôtel des Invalides), 1951

 

”Kysymyksessä on kaikkien aikojen tilaustyö. Sotamuseon tilaamasta elokuvasta nousi iso metakka, joka lopetettiin näin viisaasti: 'On ilmeisesti vaikeata olla yhtä aikaa kulttuurin ja sodan puolella.'

Kriitikko André Bazin tiivisti olennaisen: 'Georges Franju teki sotamuseosta pasifistisen reportaasin ja Invalidihotellin asukeista dokumenttielokuvan, joka on Goyan teosten veroinen.' Kirjoittaja kertoo, että monet syyttivät Franjua suorastaan valtiopetoksesta ja pyhäinhäväistyksestä. Niin ikään Bazin osasi määritellä tarkasti jutun varsinaisen vitsin: ohjaaja ei oikeastaan toiminut 'aihettaan vastaan', hän on vain käsitellyt sen perusteellisesti...

Ranskalaisen dokumentin kultakauden keskellä syntynyt dokumentti on siten varsinainen oppitunti siitä, miten hurjimpia (ja usein kiellettyjä) asioita voi käsitellä ilman että niitä varsinaisesti näyttää. Näyttämö on, kuten aina, katsojan tajunta.”

Peter von Bagh

 

Ohjaaja Georges Franju muunsi sotamuseon tilaustyöstä pasifistisen dokumenttielokuvan, joka on Goyan teosten veroinen. Sankaruuden sijaan elokuva näyttää sotien traagiset seuraamukset.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Lisätietoa ohjelmasta


 

Suosittele203 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Patsaatkin kuolevat

Alain Resnais'n ja Chris Markerin merkkiteos on tutkielma mustan Afrikan taiteesta ja tuhon tiestä sen joutuessa kontaktiin länsimaisen kolonialismin kanssa. Peter von Bagh esittelee Ranskan sensuuriviranomaisten vainoaman elokuvan.

Kriisi

Direct cineman merkkiteos rotuerottelun luomasta kriisistä USA:n ylimmässä johdossa kesällä 1963. Robert Drew vei kameransa suoraan tapahtumien ytimeen: niin Alabaman kuvernöörin George Wallacen ja oikeusministeri Robert Kennedyn kotiin kuin John F. Kennedyn hallitsemaan Valkoiseen taloon. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook