YLE Teema

 

Kino Suomi

Houkutuslintu (12) & Läpi usvan (7)

Julkaistu keskiviikkona 21.08.2013 2 kommenttia 65 suositusta

Roland af Hällströmin 1940-luvun film noir -harvinaisuudet Houkutuslintu ja Läpi usvan sähköistävät syysillan.

torstai 5.9. klo 21.50-0.45

Ilotyttö Marja joutuu etsintäkuulutetuksi ryöstömurhasta, eikä pakoretkeä helpota se, kun kuolleeksi luultu sutenööri palaa. Marja seuraa fatalistisesti kohtaloaan, joka ei lupaa ruusuilla tanssimista. Elokuva sisältää dramaattisia kuvia paheellisista kortteleista, rappiota, väkivaltaa ja kuolemantuottamuksia.

Houkutuslintu (1947) on poikkeuksellinen kotimainen elokuva, synkkänä melodraamana suoraan Teuvo Tulion leffojen sielunkumppani. Roland af Hällström olikin toiminut Teuvo Tulion apulaisohjaajana Sellaisena kuin sinä minut halusit -klassikossa. Miesten yhteistyö ja hengenheimolaisuus näkyi muun muassa elokuvassa Hornankoski (1949), jonka ruotsinkielinen versio on pantu Tulion nimiin, ja suomenkielinen af Hällströmin nimiin, vaikka jälkimmäinen toimi lähinnä apulaisohjaajana.

Molempien ohjaajien elokuvissa näkyy suomalaiselle elokuvalle vieraita synkän ja kohtalonomaisen melodraaman sävyjä, ranskalaistyyppistä valaisua ja varjojen tuomaa kontrastisuutta.

Kino Suomen ensimmäisen af Hällström -tuplanäytöksen toisena elokuvana nähdään salakuljetusjännäri Läpi usvan (1948), joka myös hakeutuu suomalaisittain epätyypilliseen aihepiiriin ja tunnelmaan, viipyilee paheellisissa satamakapakoissa ja sumuisilla laitureilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Houkutuslintu (1947) O: Roland af Hällström. R: Laila Jokimo, Eino Kaipainen, Eero Leväluoma, Maire Hyvönen. Fenno-Filmi Oy. Mv. K12
Läpi usvan (1948) O: Roland af Hällström. R: Leif Wager, Gunvor Sandkvist, Tauno Majuri, Mirjami Kuosmanen. Fenno-Filmi Oy. Mv. K7

Suosittele65 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Fennon lumoissa

Fennon 40-luvun elokuvat ovat edelleen kiehtovia. Houkutuslinnussa kuva ja ääni keskustelevat mahtavasti, varsinkin niissä kohtauksissa, joissa kapakkalaulajatar esittää elokuvan nimisävelen. Harmi, levylle päätyi vain Georg Malmsténin monin verroin kesympi versiointi.

Anonyymi

Olisi kyllä hienoa, jos tuo tunnistamaton kapakkalaulajattaren esittäjä saataisiin selville. Houkutuslinnun kuvauspaikoistakin suuri osa on hämärän peitossa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook