YLE Teema

 

Huippututkijat

Julkaistu perjantaina 20.05.2011 0 kommenttia 180 suositusta

torstai 21.6. klo 17.00

Huippututkijat (The Investigators) on vuonna 2008 valmistunut tiededokumenttisarja, jossa irlantilaistiedemiehet esittelevät tieteen uusia saavutuksia. Kuusiosainen sarja, joka nyt nähdään uusintana, perehtyy joka jaksossa puolen tunnin ajan yhteen aihealueeseen.

Aluksi tutustutaan nanoteknologian avulla kehitettyihin antureihin. Toisessa osassa keskitytään kasvien maailmaan. Tutkimus on avannut uusia näköaloja viljelijöille. Kasveja voidaan jalostaa entistä terveellisimmiksi ja niistä voidaan uuttaa esimerkiksi aids-rokotteen raaka-ainetta. Kolmannen osan aiheena on ilmastonmuutos. Tiedemiehet ovat kehittäneet tietokonemalleja arvioidakseen entistä tarkemmin tulevaisuuden muutoksia ilmastossa. Työssä on käytetty hyväksi myös tietoja viimeisestä jääkaudesta. Neljännessä jaksossa tiedemiehet rakentavat laitteita ESA:n satelliitteihin, jotka lähiavaruuden lisäksi tutkivat ja kuvaavat maailmankaikkeutta myös kauempaa.

Viides jakso kertoo muun muassa siitä, mitä uutta on saatu selville Alzheimerin taudista. Väestön vanhenemisesta aiheutuu monia yhteiskunnallisia, lääketieteellisiä ja myös taloudellisia ongelmia, joita voidaan helpottaa tieteen avulla. Viimeisessä osassa esitetään uusia keksintöjä kuten nanohiukkanen, joka voidaan aktivoida tappamaan vaarallinen MRSA-sairaalabakteeri.

Ohjelmasarja on esitetty edellisen kerran YLE Teemalla syyskuussa 2009.
 

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: RTE 1

Suosittele180 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Miten elämme vuonna 2020?

Ruotsalainen kahdeksanosainen dokumenttisarja visioi nykyfaktojen pohjalta, miltä elämämme näyttää vajaan kymmenen vuoden päästä. Oppaana on toimittaja Anders Nord, joka lähestyy asioita käytännönläheisesti ja kansantajuisesti.

Tohtori Åsa - uusia jaksoja

YLE Teema esittää uuden kauden lääkäri Åsa Vilbäckin suosittuun terveyssarjaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook