YLE Teema

 

Tiededokumentti

Huumeiden vaikutukset (12)

Julkaistu perjantaina 18.10.2013 2 kommenttia 138 suositusta

keskiviikko 28.5. klo 17.00

BBC:n kolmiosainen tiedesarja käy vaikean aiheen kimppuun pelottomasti ja ennakkoluulottomasti. Tietokoneanimaatioiden avulla sarja näyttää, miten huumeet vaikuttavat ihmiskehossa. Tutkimustiedon ja käyttäjien omien kokemusten avulla puretaan huumeisiin liittyviä myyttejä ja kiistoja. Aiheena ovat kolme eniten käytettyä huumetta: kannabis, kokaiini ja ekstaasi.

Osa 1: kannabis. Katsoja pääsee ainutlaatuiselle matkalle ihmiskehon sisään, missä seurataan kannabiksen matkaa alusta loppuun. Kannabiksen käyttäjien kokemusten ja viimeisimpien tutkimustulosten avulla dokumentti näyttää, miten kannabis ottaa aivot hallintaansa, muuttaa mielen toimintaa ja saa sydämen kierroksille. Jaksossa myös kysytään, aiheuttaako kannabis riippuvuutta, tuhoaako se muistia ja voiko se johtaa psykoosiin.

Osa 2: ekstaasi. Viimeisten 30 vuoden aikana ekstaasista on tullut yksi maailman suosituimmista ja pahamaineisimmista huumeista. Yksikään laiton huume ei ole vaikuttanut yhtä paljon muotiin, musiikkiin ja ihmisten tapaan juhlia. Tässä jaksossa seurataan kahden ekstaasin käyttäjän iltaa ja yötä ja näytetään, miten ekstaasi toimii aivoissa ja vie mielialan ylös ja alas. Chicagon yliopistossa tutkitaan ekstaasin potentiaalia psykoterapian apuvälineenä. Lisäksi nähdään tapausesimerkkejä ekstaasin vaaroista.

Osa 3: kokaiini. Kokaiini oli ennen vain rikkaiden ja kuuluisien huvi, mutta nykyään se on Britannian suosituin kova huume. Joillekin kokaiini tarjoaa täydellisen vapaaillan, mutta vaaratonta se ei ole. Mikä tekee kokaiinista niin ylivoimaisen piristeen – ja onko se ansainnut tappajahuumeen maineen?

Lisätietoa ohjelmasta

(High: How Drugs Work, Britannia 2010) Tuotanto BBC.

Löydä lisää:

lääketiede, huumeet
Suosittele138 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

terveystiedon ope

Hei!
voiko kannabis ohjelmaa ostaa. Se on hyvä opetusohjelma, kertoo kannabiksen hyvät ja huonot puolet varoittavalla tavalla. Tai voiko näitä ohjelmia enää katsoa mistään arkoistosta?

Kannabisturisti

terveystiedon ope kirjoitti:
Hei!
voiko kannabis ohjelmaa ostaa. Se on hyvä opetusohjelma, kertoo kannabiksen hyvät ja huonot puolet varoittavalla tavalla. Tai voiko näitä ohjelmia enää katsoa mistään arkoistosta?

Yle Areenaltahan nuo löytyvät: http: //areena.yle. fi/tv/2037111

Poista välilyönnit

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook