YLE Teema

 

Film noir 2010

Hyvästi kaunokaiseni

Julkaistu torstaina 17.06.2010 0 kommenttia 174 suositusta

keskiviikko 8.9. klo 21.55

Raymond Chandler loi kirjallisen hahmon, yksityisetsivä Philip Marlowen, jota ovat esittäneet ajan saatossa Elliott Gould, Robert Mitchum, James Garner, Robert Montgomery ja tunnetuimpana kaikista Humphrey Bogart. Mutta ensimmäisessä Marlowe-filmatisoinnissa pääosaa esitti 1930-luvun musikaaleissa tanssinut ja laulanut hurmuri Dick Powell, joka haki uutta kovisimagoa.

Hyvästi kaunokaiseni -elokuvan tarina on chandlermaisen mutkikas, eikä ole ihmekään että päähenkilö myöntää välillä olevansa käänteistä pihalla. Joka tapauksessa useampi juoni kulkee vierekkäin ennen kuin ne risteävät.

Pohjalla on tehtävä löytää vankilasta vapautuneen miehen tyttöystävä ja hieman myöhemmin jäljittää kadonnut jadekaulakoru. Ohjaaja Edward Dmytryk luo valaistuksen ja kuvakulmien avulla kokonaisuuden, jonka tunnistaa film noiriksi, ja varsin vaikuttava on kohtaus, jossa Marlowelta isketään taju kankaalle ja hän astuu ”kokaiinihuuruiseen uneen”.

Powell esittää Marlowea kieli poskessa, ei yhtä rujon ilkikurisesti kuin Bogart, vaan hieman nuhruisena ja eläneen oloisena miehenä joka ei kieltäydy mahdollisuudesta ansaita rahaa. Claire Trevor onnistuu vakuuttavasti kohtalokkaan naisen roolissaan vaikkei koskaan saa etsivää lankeamaan pauloihinsa. Bill Paxtonin käsikirjoitus on säilyttänyt Chandlerin romaanin vuorosanat, ja kokonaisuutta täydentävät RKO:n sopimusnäyttelijät pikkurooleissaan.

Dmytryk jatkoi menestyksellisesti film noirien parissa kunnes vuonna 1948 joutui kongressin HUAC-komitean hampaisiin. Dmytryk kieltäytyi nimeämästä kommunistitovereitaan ja joutui ”Hollywood 10” -ryhmän kanssa vankilaan. Tästä aiheesta lähemmin Teemalla esitettävässä dokumentissa Trumbo - mustan listan uhri 8.12. Dick Powellin kykyjä film noir -ohjaajana voi arvioida samana iltana 8.12. elokuvassa Aution kaupungin vangit.

Muita Edward Dmytrykin ohjaamia film noireja: Cornered 1945, Crossfire 1947, Obsession 1949, The Sniper 1952.

(kirjoittanut Johan Förnäs)

 

Lisätietoa ohjelmasta

Hyvästi kaunokaiseni, (Murder My Sweet), USA 1944

Ohjaus: Edward Dmytryk

Käsikirjoitus: Raymond Chandler, John Paxton

Kuvaus: Harry J. Wild

Musiikki: Roy Webb

Näyttelijät: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley, Otto Kruger, Mike Mazurki, Miles Mander

Tuotanto: RKO Radio Pictures

Suosittele174 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kiertotie

Kapakkapianisti liftaa New Yorkista Hollywoodiin ja joutuu kiipeliin, kun matkakumppaniksi sattuu tyttö, joka tietää liikaa. Harvinaisen film noir -helmen on ohjannut Edgar G. Ulmer.

Film noir 2010

Vaaralliset naiset, epätoivoiset miehet ja rikoksen hehku valtaavat kotikatsomot keskiviikkoiltaisin. Syksyn 2010 Film noir -sarja tarjoaa 19 kohtalokasta tarinaa amerikkalaisen unelman kääntöpuolelta. Kaksi viimeistä noir-elokuvaa maanantaina 27.12. klo 22.50. Luvassa epätoivoa, kyynisyyttä, tuhoavaa intohimoa ja varjoisilla kujilla aistikkaasti hehkuvia savukkeita!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook