YLE Teema

 

Sunnuntain myöhäisillan dokumentit

ITO - kilvoittelijan päiväkirja

Julkaistu perjantaina 10.08.2012 0 kommenttia 98 suositusta

Samana iltana esitetään myös dokumentti Pirjo Honkasalosta.

sunnuntai 26.8. klo 21.58

Pirjo Honkasalon dokumenttielokuva ITO - kilvoittelijan päiväkirja kertoo Tokiossa asuvan nuoren buddhalaispapin Yoshinobu Fujiokan vimmatusta etsinnästä, yrityksestä löytää päällekäyvien unikuvien, kaupungin sivukujien ja ihmismielen pimeyden keskeltä elämän punainen lanka.

Päähenkilö kuuntelee ripittäytyviä ihmisiä naisvankilassa, baareissa ja vanhassa geisharavintolassa samalla kun öisen Tokion kerrokset ja arvaamattomat muistijäljet kiertyvät seitiksi, joka ajaa ihmiset kasvokkain toistensa kanssa. Unen, toden ja sepitteen välillä liikkuva dokumentti on tutkielma ihmismielen kerroksista, muistista sekä itsen ja toisen kohtaamisesta.

Pirjo Honkasalo vietti loppukesän ja alkusyksyn 2008 Tokiossa pitäen kameran fokuksen tiukasti Yoshinobu Fujiokan kasvoissa ja mielessä. Fujioka on entinen nyrkkeilijä, joka on aloittanut kilvoittelun buddhalaisuuden tiellä ja hoitaa uskonnollisia velvollisuuksiaan vaikkapa pyörittämässään Munkkibaarissa. Hän käy vankilassa puhumassa miehensä tappaneen naisen kanssa, kuuntelee isänsä juuri haudannutta miestä, kohtaa entisen nyrkkeilyvalmentajansa – ja lopulta äitinsä, joka hylkäsi aikoinaan poikansa.

Fujiokan tie kulkee näiden ihmisten kautta taaksepäin hänen omaa elämäänsä ja on samalla kuin tie buddhalaiseen valaistumiseen. Fujiokalle uskonto ei ole rituaaleja vaan vaikea ja kamppailtava asia – hän suhtautuu buddhalaisuuteen kuten aiemmin nyrkkeilyyn: on taisteltava omaa itseään vastaan.

Elokuvan Tokio kylpee öisessä kylmässä neonvalossa. Sen keskeltä löytyvät ne pienet saarekkeet, joista löytyvät lohtu, traditio ja pehmeys.

Lisätietoa ohjelmasta

ITO - kilvoittelijan päiväkirja. Dokumentti, ohjaus Pirjo Honkasalo. Tuotanto Millennium Film Oy 2009.

Suosittele98 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja

Dokumentintekijä, fiktio-ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, kuvaaja, opettaja, humanisti ja ajattelija: 65-vuotiaana Honkasalolla on sanottavaa. Tv-dokumentti seuraa häntä myös Pietarissa ja Terijoella.

Punaista ilmaa

Esseistisen elokuvan mestarin Chris Markerin eeppinen dokumenttielokuva on kooste 1960-70-lukujen politiikasta ja sodista: Vietnam, Bolivia, toukokuu 68, Praha, Chile ja uuden vasemmiston tuho.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook