YLE Teema

 

Uusi Kino

Jäävuoren varjoon

Julkaistu perjantaina 24.02.2012 16 kommenttia 224 suositusta

sunnuntai 4.5. klo 12.50

Ohjaaja löytää kirpputorilta laatikollisen kaitafilmejä täynnä kuvia kaikkialta maailmasta. Ilta illan jälkeen laatikossa lojuvat kapeat muovikaistaleet heräävät eloon. Ne ovat selvästi saman henkilön kuvaamia. Kuka on halunnut tallentaa nämä hetket? Myrskyn jälkeisen tyvenen, itämaisen tanssijan, sumun Machu Picchussa - ja lehteä syövän toukan, Manhattanin väreissä kirkuvat valomainokset. Salaperäisesti väreilevän hyörinän jo kadonneissa satamista. Miljoona yksittäistä valotettua ruutua.

Jonkun koko elämä ja kokemukset myytävänä kirpputorilla. Yllättävä löytö avaa ikkunan kadonneeseen maailmaan ja johdattaa katsojan unohtuneen seikkailijan, iäkkään merimiehen, mukaan matkalle maailman ympäri - ja kauemmaksi.

Oiva Kovasen kaitafilmeihin perustuvan elokuvan ohjasi Antti Seppänen. Elokuva valmistui vuonna 2009.

Lisätietoa ohjelmasta

Jäävuoren varjoon. Dokumenttielokuva, ohjaus Antti Seppänen. Tuotanto Illume Oy, Suomi 2009.

Suosittele224 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Valokuvaaja

Voi pihkura. Olen yli vuoden verran yrittänyt nähdä tätä.
Huomasin ohjelmatiedoista tämän esityksen 5 minuuttia
ennen ohjelman loppua.

Onko ohjelma tulossa YLE Areenaan katsottavaksi ?
Tai onko ohjelmasta odotettavissa uusintaa ?
Onko muuta mahdollisuutta nähdä tätä ?

Valokuvaaja

Onneksi tämä tulikin katsottavaksi YLE Areenaan.

Ja eikun katsomaan...

http://areena.yle.fi/video/1333916955926

Jake

Olipa hieno ja vaikuttava dokumentti. Katsoimme dokkarin yhdessä perheen nuorison kanssa ja he olivat yhtä otettuja kuin me vanhemmatkin. Kunpa Oivakin olisi saanut nähdä tämän. Suuri kiitos tekijöille.

Aiheesta lisää: Oivan laivapostista koostuva 13-osainen sarja löytyy osoitteesta: http://www.kymensanomat.fi/Laivapostit/2010/04/08/Hei+hei+siell%C3%A4+ko...

Anonyymi

Kiitos linkistä Jake! Todella hieno löytö, ja liikuttava elokuva.

Anonyymi

Kaunis kiitos upeasta elokuvasta. Todella hieno ja riipaiseva!

Antti

Valokuvaaja kirjoitti:
Voi pihkura. Olen yli vuoden verran yrittänyt nähdä tätä.
Huomasin ohjelmatiedoista tämän esityksen 5 minuuttia
ennen ohjelman loppua.

Onko ohjelma tulossa YLE Areenaan katsottavaksi ?
Tai onko ohjelmasta odotettavissa uusintaa ?
Onko muuta mahdollisuutta nähdä tätä ?

No nyt!

Maaria

Lämmin kiitos todella hienosta ja koskettavasta dokumentista!

Konemestari

Kylläpä oli kiva katsoa, näin hieno dokumentti.

Tepi

Koskettava. Hieno. Oiva olisi tykännyt. Olisipa hän löytänyt sen oikean. Mutta sitten ei varmaankaan olisi saatu näin hienoa elokuvaa. Kiitos tekijöille.

Sipe ja Sape

Seppäselle valtion kaikki palkinnot tosta - ja nobelit messiin myös.

Voi minua onnetonta

Miksi en koskaan ehdi?

Essi

Aivan upea elokuva jota ajattelen vielä kuukausienkin jälkeen lämmöllä.

Anonyymi

Uskomattoman koskettava; muisto ihmisestä jota kukaan ei jäänyt kaipaamaan. Minua säälitti hänen kohtalonsa aivan kauheasti, ja avaruuteenkin olisi halunnut!

Timo Kotkasta

Suuri kiitos tekijöille upeasta elokuvasta Oivan elämästä.

melankolia

Koskettava dokumentti.
Miten arvaamaton kohtalo ohjaakaan ihmisen elämää. Jos hänen kirjeenvaihtonsa Vuokon kanssa olisi alkanut niin ehkä hän olisi elänyt toisenlaisen elämän oman perheensä kanssa. Mutta olisiko se ollut onnellisempi elämä, sitä emme voi tietää.

Oiva on varmasti tuntenut itsensä monesti yksinäiseksi. Hän sai varmasti iloa pystyessään hankkimaan paremman asunnon itselleen, äidilleen ja siskolleen. Toivottavasti kavereita Kotkasta kuitenkin oli, koska samoilla seuduilla aina asui.

Kyllähän ihmisiä haudataan ilman ainuttakaan saattajaa. Oivalla oli sentään ne muutamat henkilöt haudalla. Arvostan heitä, että olivat saattamassa, eivätkä unohtaneet Oivaa. Muistakaa ystäviänne, kavereita, tutkailkaa, ketkä vaikuttavat yksinäisiltä, kahvitelkaa jutelkaa. Kaverit käy monilla vähiin, kun ikää tulee.

Eve

Ehdin katsoa tämän vasta nyt - juuri hetkeä ennen kuin se poistuu Areenasta. Ja hyvä että ehdin! Oli todellinen onnenpotku, että Oiva Kovasen kaitafilmit eivät jääneet pölyttymään jonkun sukulaisen vintille, vaan päätyivät sellaisen henkilön käsiin, joka oikeasti kiinnostui niistä.

Nimimerkki melankolia on niin, niin oikeassa. Kaverit käy vähiin, kun ikää tulee. Mitä vanhempi ihminen, sitä yksinäisempi - yleensä. Se on aika luonnollistakin. Jos kaikki vanhat ystävät ja ikätoverit kuolevat pois, ja itse elää vanhaksi, niin yksinhän sitä jää. Varsinkin jos ei ole omia lapsia eikä lapsenlapsia. Mutta yksin voi jäädä jo paljon aikaisemminkin, ennen vanhuutta. Yksinäisyyteen voi olla monenlaisia syitä, esim. sairaus, työttömyys, köyhyys...

Ihmiset rakkaat, muistakaa toisianne! Pitäkää yhteyttä vanhoihin ystäviin, tuttuihin, sukulaisiin. Ja tehkää se silloin kun he vielä elävät! Ettei tarvitse sitten jälkeenpäin harmitella.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook